Svet 9.11.2014 5:00

Pred desetimi leti umrl avtor trilogije Millenium Stieg Larsson

Stockholm, 9. novembra - Na današnji dan pred desetimi leti je umrl švedski novinar in pisatelj Stieg Larsson. Svetovno slavo je dosegel s serijo romanov Millennium, ki naj bi obsegala več delov, zaradi njegove prezgodnje smrti - umrl je pri 50 letih - pa je ostala pri treh detektivskih romanih, ki so izšli posthumno. Po njih so nastale tudi filmske upodobitve.

Ljubljana. Roman avtorja Stiega Larssona z naslovom Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Roman avtorja Stiega Larssona z naslovom Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo.
Foto: STA
Arhiv STA

Trilogijo sestavljajo romani Dekle z zmajskim tatujem s prvotnim naslovom Moški, ki sovražijo ženske (2004), Dekle, ki se je igralo z ognjem (2006) in Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo (2007). Romani so bili velika prodajna uspešnica, vsi so prevedeni tudi v slovenščino.

Glavna junaka sta mlada, 25-letna hekerka Lisbeth Salander, ki sta jo zaznamovala kruto otroštvo in mladost, ter Mikael Blomkvist, 42-letni raziskovalni novinar in urednik pri reviji Millennium, po kateri je trilogija dobila ime. Larsson se je v svojem pisanju dotaknil različnih vidikov "civilizirane" švedske družbe - kriminalitete, korupcije, nestrpnosti, fanatizma, pomanjkljivega socialnega varstva in pomanjkanja etičnosti v medijih, predvsem pa nasilja nad ženskami, zlasti tistimi z obrobja družbe.

V filmih, ki so jih leta 2009 posneli na Švedskem, sta glavna lika upodobila Noomi Rapace in Michael Nyqvist. Leta 2011 je zgodba navdušila tudi Hollywood; režiser David Fincher je na film prenesel prvi del, glavni vlogi sta odigrala Daniel Craig in Rooney Mara.

Larsson je večino življenja preživel v Stockholmu. Bil je urednik revije Expo ter velik poznavalec desnoekstremističnih in nacističnih skupin, zaradi česar so mu večkrat grozili. Nanj je močno vplivala izkušnja iz otroštva, ko je bil priča skupinskemu posilstvu dekleta. Umrl je zaradi srčne kapi.

Leta 2008 je bil po podatkih, dosegljivih na spletu, drugi najbolj prodajani avtor na svetu, takoj za Khaledom Hosseinijem.