Svet 10.11.2014 10:45

V Zagrebu festival o angažmaju žensk v sodobni družbi

Zagreb, 10. novembra - "Strašne ženske", ki s svojimi dejanji izboljšujejo družbo, so v ospredju zagrebškega festivala Vox Feminae, ki se bo začel danes z razpravo o načinih za izboljšanje delovnih pogojev v civilnodružbenih organizacijah. Do petka se bodo vrstile filmske, glasbene in izobraževalne vsebine, ki bodo govorile o družbeno angažiranih ženskah.

Ljubljana. Dekleta, ženske, dame, gospe. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dekleta, ženske, dame, gospe.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Organizatorji 8. festivala Vox Feminae so iz današnjega programa izpostavili hrvaško premiero dokumentarnega glasbenega filma o najbolj znani islandski pevki Björk z naslovom Biophilia Live.

Torek bo večinoma posvečen filmom s queer tematiko, medtem ko so sredo namenili celovečercem in dokumentarcem na temo transa. Predviden je pogovor na spletni družbeni mreži skype z eno svetovno najbolj znanih teoretičark rodov Kate Bornstein.

V četrtek in petek bo več predavanj, med drugim o manifestu kibernetičnega feminizma ameriške profesorice Donne Haraway. Pogovor bodo popestrili s filmom o Rae Moss in njenem ustvarjalnem življenjskem potovanju skozi rodno tranzicijo.

Na sporedu bo feministično branje manj znanih in osebnih zapiskov znane hrvaške književnice Ivane Brlić Mažuranić, ki se je proslavila s knjigami za otroke.

Dekleta iz Makedonije, ki so zbrane v skupino Tiiiit.inc, bodo govorile o manifestaciji Prvo pa žensko, ki so je organizirale v Skopju, ter o svojih izkušnjah med obiskom v Zagrebu. Pripravili so tudi vrsto delavnic in stojnice z literaturo, ki je povezana z vsebinami festivala.

Letošnji Vox Feminae bo sklenil nastop britanske glasbenice Jam Rostron, ki je bolj znana kot Planningtorock. Njen novi album All Love's Legal predstavlja mešanico plesne glasbe in jasnih političnih sporočil, ki jih je mogoče razumeti tudi kot manifest transnacionalni enakosti spolov, so že zapisali v napovedi festivala.