Svet 12.11.2014 5:00

Evropska premiera muzikala o Aladinu predvidena v Nemčiji

Hamburg, 12. novembra - Muzikal o Aladinu, ki je bil na Broadwayju premierno uprizorjen v prvi polovici letošnjega leta, bo evropsko premiero doživel v severnonemškem Hamburgu. Izveden bo v nemškem jeziku in bo po napovedih družbe Stage Entertainment jeseni prihodnje leto nadomestil Fantoma iz opere, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajska, Peking. Disneyjev junak Aladin in princesa Jasmina. Foto: Xinhua/STA

Kitajska, Peking.
Disneyjev junak Aladin in princesa Jasmina.
Foto: Xinhua/STA

Hamburg je pravi kraj za evropsko premiero Aladina, je prepričana direktorica nemške podružnice družbe Stage Entertainment Uschi Neuss. Hamburg je namreč po New Yorku in Londonu tretje največje prizorišče muzikalov na svetu. Samo muzikala Levji kralj in Tarzan sta v tem nemškem mestu doslej pritegnila skoraj 14 milijonov obiskovalcev.

Aladin je nastal po istoimenskem Disneyjevem animiranem filmu iz leta 1992. Broadwayska produkcija se ponaša z nagrado tony, ki jo je letos dobil igralec James Monroe za stransko vlogo v muzikalu. Glasbo je napisal Alan Menken, osemkratni dobitnik oskarja, znan po glasbi za muzikal Lepotica in zver.

Družba Stage Entertainment bo v Hamburgu za svoje predstave razpolagala s štirimi velikimi glasbenimi gledališči. Dve sta v pristanišču reke Labe, tretje je operetna hiša v rdeči četrti na ulici Reeperbahn, četrto pa je gledališče Neue Flora.

Vendar pa ljubiteljem te zvrsti na novo predstavo ne bo treba čakati do prihodnjega leta. Že 23. novembra bodo premierno uprizorili Čudež iz Berna, glasbeno zgodbo o prvi zmagi Zahodne Nemčije na svetovnem nogometnem prvenstvu leta 1954. Muzikal, ki je prav tako nastal v produkciji Stage Entertainment, bo izveden v novozgrajenem gledališču na bregu Labe.