Svet 11.11.2014 5:00

V latvijski prestolnici kulture december v znamenju glasbenega božiča

Riga, 11. novembra - Latvijsko Rigo bo tudi letos, ko se ponaša z nazivom Evropska prestolnica kulture, obogatil vsakoletni niz koncertov, ki ga pod naslovom European Christmas pripravijo v prazničnem decembru. Obiskovalci mesta bodo praznično vzdušje lahko doživeli prek kompozicij znanih skladateljev klasične glasbe, del sodobnih avtorjev in tudi jazza.

Srbija, Novi Sad. Božič, jelka, božično drevo, okraski, božično vzdušje, krogle. Foto: Tanjug/STA

Srbija, Novi Sad.
Božič, jelka, božično drevo, okraski, božično vzdušje, krogle.
Foto: Tanjug/STA

Koncertni niz bo potekal od 6. do 30. decembra v koncertnih dvoranah, cerkvah in na drugih prizoriščih po Rigi. Latvijski in tuji glasbeniki bodo poustvarili klasično, duhovno in praznično glasbo Johanna Sebastiana Bacha, Josepha Haydna, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Antonia Vivaldija, Georga Friedricha Händla, Ludwiga van Beethovna, Roberta Schumanna in drugih.

Na programu bodo tudi dela največjih latvijskih komponistov ter dela skladateljev iz Litve in Estonije. Na enem od koncertov bodo izvedli božično glasbo v priredbah latvijskih skladateljev.

Med nastopajočimi bodo komorni orkester Sinfonietta Riga, baročni orkester Collegium Musicum Riga, zbor in big band latvijskega radia, deški zbor iz stolne cerkve v Rigi, sopranistka Elina Šimkus in drugi, so sporočili iz latvijske turistične organizacije.