Svet 11.11.2014 12:17

Z novo priredbo skladbe Do They Know It's Christmas? do sredstev za boj proti eboli

London, 11. novembra - Bob Geldof in Midge Ure sta ob 30-letnici dobrodelnega singla Do They Know It's Christmas?, ki so ga leta 1984 posneli številni glasbeniki, združeni pod imenom Band Aid, napovedala novo priredbo pesmi, s katero želita zbrati sredstva za boj proti eboli. Pri četrti različici pesmi bodo med drugim sodelovali One Direction, Bono in Chris Martin.

Velika Britanija, London. Glasbenik in politični aktivist Bob Geldof. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Velika Britanija, London.
Glasbenik in politični aktivist Bob Geldof.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Poleg skupine One Direction, frontmana U2 Bona in pevca zasedbe Coldplay Chrisa Martina so svoje sodelovanje v zasedbi, ki se bo imenovala Band Aid 30, potrdili glasbeniki in skupine Bastille, Ed Sheeran, Elbow, Ellie Goulding, Emeli Sande, Foals, Paloma Faith, bobnar skupine Queen Roger Taylor, Sinead O'Connor in Underworld, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vokale bodo posneli v studiih Sarm v zahodnem Londonu, prav tam, kjer je nastal izvirni posnetek. Pesem si bo mogoče naložiti 17. novembra, tri tedne kasneje pa bo izšla še v fizični obliki. Kot je napovedal Geldof, nameravajo pripraviti tudi francosko, nemško in ameriško različico z izvajalci iz teh držav.

Ebola je še posebej pogubna bolezen, ker se človeka ne smeš dotikati, je dejal Geldof. "Matere ne morejo tolažiti svojih umirajočih otrok, ljubimci si ne morejo biti v oporo, žene ne morejo držati svojih mož za roke. Ljudje so zaradi nje preganjani z ulic - in to lahko pride tudi k nam," je še dejal Geldof na novinarski konferenci v Londonu.

Izbruh ebole v zahodni Afriki je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije terjal skoraj 5000 življenj, predvsem v Liberiji, Gvineji in Sierri Leone, po vsem svetu pa so zabeležili več kot 13.000 primerov te bolezni.

Band Aid je leta 1984 skladbo Do They Know It's Christmas? posnel z namenom zbiranja sredstev proti lakoti v Etiopiji. Pesem, pri kateri so med drugim sodelovali Geldof, Ure, Bono, Phil Collins, Sting, George Michael, Paul McCartney ter člani zasedb Spandau Ballet, Duran Duran, Kool & the Gang in Status Quo, je postala eden najbolj prodajanih singlov vseh časov.

Leta 1989 je producentska ekipa, ki so jo sestavljali Mike Stock, Matt Aitken in Pete Waterman, posnela drugo različico, pri kateri so sodelovala skoraj povsem nova glasbena imena, denimo Kylie Minogue, Chris Rea, Cliff Richard, Lisa Stansfield in Jason Donovan.

Tretja različica skladbe je nastala ob njeni 20-letnici leta 2004, ponovno na pobudo Geldofa in Ureja, da bi zbrali sredstva za pomoč sudanski pokrajini Darfur. Svoj glas v t.i. superskupini Band Aid 20 je tudi takrat prispeval Bono, ob njem pa še Chris Martin, Dido, Robbie Williams, Joss Stone in drugi.