Svet 13.11.2014 5:30

V Pradu kmalu na ogled Tizianovi sliki iz cikla "poesie"

Madrid, 13. novembra - V muzeju Prado bodo od 19. novembra do 1. marca po restavriranju na ogled postavili Tizianovi sliki Danaja ter Venera in Adonis iz zbirke muzeja. Deli, ki ju je umetnik naslikal za princa Filipa II., sta iz enega najvplivnejših mitoloških slikarskih ciklov v zgodovini zahodne umetnosti. Filip II. je omenjeni sliki prevzel v letih 1553 in 1554.

V zadnjih dveh desetletjih Tizianovega življenja je za umetnikovega najpomembnejšega mecena veljal Filip II.. Zanj je naslikal tudi serijo šestih mitoloških slik, poznano kot "poesie", v kateri se je tematsko naslonil na Metamorfoze rimskega pesnika Ovida. Te slike danes sodijo med njegove najpomembnejše stvaritve.

V omenjeno serijo sodijo še slike Diana in Akteon, Diana in Kalisto, Perzej in Andromeda ter Ugrabitev Evrope. Naštete slike danes hranijo različni svetovni muzeji in zbirke.

Na razstavi v Pradu bo poseben poudarek na umetnikovem ustvarjalnem procesu, ki bo predstavljen prek tehnološke dokumentacije, je zapisano na spletni strani muzeja.

Tizian (1488 ali 1490-1576) je od mladih let živel v Benetkah. Bil je učenec Giovannija Bellinija, nanj je v prvem obdobju močno vplival tudi Giorgione. Bil je najpomembnejši predstavnik visokorenesančnega beneškega slikarstva in eden najboljših koloristov v evropskem slikarstvu.

Izvrševal je naročila mnogih evropskih vladarjev in mogočnikov. Z dramatiko in razkošnimi barvami je napovedal barok. Bil je tudi psihološko poglobljen realistični portretist. V zadnjem obdobju je razvil impresionistično tehniko slikanja z barvnimi lisami.