Svet 12.11.2014 10:14

Nikaragovski pisatelj Sergio Ramirez prejel nagrado Carlos Fuentes

Ciudad de Mexico, 12. novembra - Dobitnik nagrade Carlos Fuentes je nikaragovski pisatelj Sergio Ramirez. Kot je zapisano v utemeljitvi, njegovo delo določata velik angažma in visoka kakovost. Poleg tega je Ramirez svobodomiseln in kritičen intelektualec z velikim občutkom za skupnost, besede iz utemeljitve povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Sergio Ramirez, rojen leta 1942, je po končanem študiju prava nekaj časa živel v izgnanstvu v Kostariki, kjer je z drugimi nikaragovskimi političnimi emigranti razvil živahno publicistično dejavnost. Leta 1960 je ustanovil revijo Ventana in hkrati vodil istoimensko literarno gibanje.

Leta 1977 je postal vodja t. i. Skupine dvanajstih, v kateri so zbrani intelektualci javno podprli Sandinistično fronto narodne osvoboditve (FSLN) v njenem boju proti diktaturi Anastasia Somoze. Po zmagi revolucije je leta 1984 postal podpredsednik v vladi Daniela Ortege, a se je pozneje z njim razšel.

K literaturi se je po delovanju v politiki vrnil leta 1996. Danes velja za enega najpomembnejših latinskoameriških pisateljev. Napisal je več kot 50 knjig, njegova dela so prevedena v številne jezike.

V slovenščino imamo prevedena njegova romana Si se ustrašil krvi? in Margarita, lepo je morje. Ob izidu slovenskega prevoda slednjega je pisatelj maja letos tudi obiskal Ljubljano.

Nagrada, poimenovana po mehiškem pisatelju Carlosu Fuentesu, je vredna 250.000 dolarjev (približno 200.000 evrov). Leta 2012 jo je ustanovila mehiška vlada, namenjena je literarnim stvaritvam v španskem jeziku. Podeljujejo jo 11. novembra, na obletnico Fuentesovega rojstva.

Mehiški pisatelj in esejist Carlos Fuentes (1928-2012) je skupaj z Gabrielom Garcio Marquezom, Mariom Vargasom Lloso in Cabrero Infantejem ustvarjal romane, ki se uvrščajo v magični realizem. Med njegovimi bolj znanimi deli je roman Smrt Artemia Cruza, z delom Terra nostra pa je ustvaril izjemno fresko bogate mehiške zgodovine in se uvrstil v sam vrh svetovne književnosti.