Slovenija 12.11.2014 11:04

V SF cikel koncertov ob 30-letnici delovanja Godalnega kvarteta Tartini

Ljubljana, 12. novembra - V dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji (SF) se bo z večernim koncertom začel cikel štirih nastopov, s katerim bo Godalni kvartet Tartini obeležil 30. obletnico delovanja. Z izbiro programa želijo člani sestava kar se da dobro opisati skupno pot in obenem predstaviti svoja najljubša dela.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

V 30 letih so odigrali večino repertoarja in pripravili mnogo ciklov. Obdelali so različna obdobja, izvedli vse, kar sta za kvartet napisala Mozart in Beethoven, predstavili vrsto novitet, poleg tega so posneli in odigrali retrospektivo slovenskega opusa za godalni kvartet.

Jubilejni cikel bodo drevi začeli z Mozartovim kvartetom v d-molu, KV 421, ki so ga odigrali tudi na prvem koncertu pred 30 leti v Slovenskem domu v Trstu. Naslednja točka bo utrinek iz triletnega cikla, v katerem so izvedli vse Mozartove in Beethovnove godalne kvartete. Izbrali so Beethovnov Quartetto Serioso op. 95 v f-molu. Spored bo sklenil Franckov klavirski kvintetom, ki ga bodo zaigrali skupaj s pianistom Lovrom Pogorelićem.

Drugi koncert bo prinesel Ravelov kvartet, prvo skladbo, ki so jo posneli in izdali na CD plošči. Sledilo bo delo Ambroža Čopija, ki je v počastitev obletnice na Tartinijeve teme zložil Tartiniano. Ker pa letos mineva 190. let od rojstva in 130 let od smrti Bedržicha Smetane, so na program uvrstili tudi njegovo avtobiografsko delo, godalni kvartet v e molu Iz mojega življenja.

Tretji koncert bodo začeli s Tartinijem. Njegove štiri Sonate a Quattro pomenijo prvi primer instrumentalnih skladb za to zasedbo. Sledil bo tretji godalni kvartet Alfreda Schnittkeja, zaključek večera pa bo prinesel eno najbolj slavnih komornih del v glasbeni zgodovini, godalni kvartet Franza Schuberta Smrt in deklica.

Zaključni koncert so si zamislili kot spomin na poseben dogodek - izvedbo klavirskega kvinteta Antonina Dvoržaka v Muzeju armade v Parizu - ter na dva velika umetnika, ki sta močno vplivala nanje - violinista Franca Gullija in pianistko Enrico Cavallo. Nanju ju vežejo številne izvedbe Koncerta za violino, klavir in godalni kvartet Ernesta Chaussona ter snemanje CD plošče za Stradivarius. Obema umetnikoma v spomin se jim bosta tokrat pridružila dva umetnika mlajše generacije - italijanski violinist Emmanuele Baldini in večkrat nagrajena mlada v Nemčiji živeča armensko-ukrajinska pianistka Lilian Akopova.

Godalni kvartet Tartini sestavljajo violinista Miran Kolbl in Romeo Drucker, Aleksandar Milošev na violi in violončelist Miloš Mlejnik. Zasedba je v treh desetletjih doživela le malo sprememb. Nekdanjega primariusa Darka Linarića je nasledil Črtomir Šiškovič, tega pa leta 2001 sedanji prvi violinist Miran Kolbl. Violista Cvetka Demšarja pa je leta 1990 zamenjal Aleksandar Milošev.

Pobudo za ustanovitev kvarteta je dal takratni umetniški vodja Slovenske filharmonije skladatelj Ivo Petrić. Ob obletnici je članom kvarteta med drugim zapisal: Godalni kvartet je najžlahtnejša glasbena oblika in zasedba. Literatura za godalni kvartet je najlepše kar premore glasbena zgodovina. Obenem pa so kvarteti velikih mojstrov - od Haydna, Mozarta, Beethovna do romantikov in sodobnikov - tudi največja interpretacijska preizkušnja.

Drugi koncert bo na sporedu 15. novembra, tretji 18. novembra, zaključni koncert pa 21. novembra.