Slovenija 13.11.2014 14:14

Koroško mesto forma vive dobiva tri nove skulpture

Ravne na Koroškem, 13. novembra - Na Ravnah na Koroškem letos obeležujejo 50-letnico prvega simpozija Forma viva. V pol stoletja je nastalo 33 javno postavljenih skulptur mednarodnega nabora ustvarjalcev, v okviru letošnjega simpozija bodo nastale še tri nove. Hkrati občina s širše zastavljenim projektom Ravne - mesto forma vive to dediščino vključuje v turistično promocijo.

Letošnji simpozij Forma viva, skupno deveti od začetkov leta 1964, poteka od 10. do 24. novembra. V tem času bodo trije izbrani kiparji s pomočjo zaposlenih v podjetjih Metal in Dobrodel v prostorih na območju ravenske železarne ustvarili tri nove forma vive iz jekla, ki bodo postavljene na že znane lokacije. Če bo vreme dopuščalo, postavitev predvidevajo v decembru.

Slovenski kipar Tobias Putrih bo izdelal skulpturo z naslovom Stanovanja, ki bo postavljena med blokovsko naselje na Javorniku na Ravnah na Koroškem. Hrvaški kipar Gorki Žuvela bo izdelal skulpturo 20. stoletje/dež, postavljena pa bo pred upravno stavbo ravenskega Metala. Delo Meteor nemškega kiparja Johannesa Vogla bo našlo mesto ob cesti proti Čečovju, v bližini letnega bazena.

"To je velik projekt ne le nacionalnega, ampak širšega pomena," je na današnji novinarski konferenci na Ravnah na Koroškem dejal vodja projekta v okviru Koroške galerije likovnih umetnosti Jernej Kožar. Hrvaški kipar pa je izpostavil, da forma viva ponovno pridobiva na veljavi. Ugotavlja tudi, da je postavljenih skulptur na Koroškem veliko v primerjavi z nekaterimi večjimi hrvaškimi mesti.

V pol stoletja je na Koroškem nastalo 33 izvirnih kiparskih kompozicij. Od tega jih 31 še stoji, večina v urbanih delih Raven na Koroškem, nekaj pa tudi po drugih krajih Mežiške doline. Koroški pokrajinski muzej kot skrbnik zadnja leta izvaja njihove obnove in je doslej obnovil 18 skulptur. Pri vzdrževanju forma viv se, kot je dejala direktorica muzeja Brigita Rajšter, srečujejo s precejšnjimi strokovnimi zagatami restavriranja jekla oz. železa, zato si v prihodnje želijo izpeljati tudi enodnevni posvet na to temo.

Projekt Ravne - mesto forma vive poleg izvedbe letošnjega simpozija, nadaljnje obnove skulptur in ureditve njihove okolice predvideva tudi postavitve informacijskih tabel, izdajo kataloga in zloženke, izdelavo celostne grafične podobe ter tisk promocijskega materiala. Prav tako na Ravnah načrtujejo nadaljnji razvoj in trženje tega turističnega produkta, je med drugim povedal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen.

Celoten projekt je vreden nekaj manj kot 160.000 evrov, od tega je za 104.000 evrov evropskih sredstev, ki jih bodo črpali letos in prihodnje leto.