Slovenija 13.11.2014 11:41

Pri filharmonikih z oskarjem in grammyjem nagrajeni Tan Dun

Ljubljana, 13. novembra - Orkester Slovenske filharmonije je v modri abonma povabil kitajskega skladatelja in dirigenta Tan Duna, ki navdih za svoja dela črpa predvsem iz narave. Na nocojšnjem in petkovem koncertu v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo pod njegovo taktirko izvedel dve njegovi deli: Koncert za papirna glasbila in orkester ter Simfonično pesnitev treh not.

Dun je svetovno priznani umetnik, ki s svojim delom briše meje med klasično glasbo in multimedijskim oziroma sodobnejšim pristopom ustvarjanja. Velja za skladatelja, ki "vseskozi niha med najrazličnejšimi slogi", zelo rad vključuje tudi elemente tradicionalne kitajske folklore. S svojim ustvarjanjem ozavešča občinstvo o okoljskih problemih in kulturni raznolikosti, so ob njegovem gostovanju zapisali v Slovenski filharmoniji.

Njegovo glasbo izvajajo vsi svetovni orkestri, operne hiše in mednarodni festivali ter predvajajo vse večje radijske ter televizijske hiše.

Iz njegovega obsežnega opusa so v filharmoniji izpostavili Internetno simfonijo, ki jo je naročil Google oziroma Youtube in je prek spleta dosegla 15 milijonov poslušalcev z vsega sveta, ter Trilogijo organska glasba - voda, papir, zemlja, ki so jo izvedli v vseh pomembnejših svetovnih dvoranah in festivalih. Za Berlinsko filharmonijo je napisal Štiri skrivnostne poti Marca Pola, za Lang Langa in Newyorško filharmonijo Koncert za klavir Ogenj.

Po naročilu Edinburškega festivala je ustvaril opero Marco Polo, po naročilu Metropolitanske opere pa opero Prvi cesar, pri katere praizvedbi je naslovno vlogo pel Placido Domingo. Po naročilu Mednarodnega olimpijskega komiteja je napisal naslovno temo in glasbo za slovesne podelitve nagrad na Olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008.

Kot dirigent je vodil Berlinske filharmonike, Kraljevi orkester Concertgebouw, Filharmonični orkester iz New Yorka, Simfonični orkester BBC in druge. Je tudi nadvse uspešen avtor filmske glasbe. Med drugim je napisal glasbo za film Prežeči tiger, skriti zmaj, ki je bil leta 2001 nagrajen z grammyjem in oskarjem za najboljšo filmsko glasbo.

Njegov Koncert za papirna glasbila in orkester obuja delček danes povsem pozabljene kitajske tradicije, ko so šamani ob pomembnih dogodkih v tamkajšnjih vaseh na papir proizvajali najrazličnejše zvoke, ki so imeli transcendenten pomen. Solistka na tolkalih bo Čenču Rong.

Simfonično pesnitev treh not pa je Dun napisal v počastitev 70. obletnice Placida Dominga leta 2011. Zaradi krajših vokalnih vložkov se je je oprijela oznaka simfonična opera.

Filharmoniki bodo ob tem poustvarili še Obredni ples ognja iz suite Ljubezen čarovnica Manuela De Falle ter popularni Bolero Mauricea Ravela, so še sporočili iz filharmonije.