Slovenija 14.11.2014 4:00

Na Jesenicah bodo dvignili zastor 27. Čufarjevih dni

Jesenice, 14. novembra - S komedijo Češpe na figi se bo drevi ob 19.30 v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice začel tradicionalni festival ljubiteljskih gledališč. Letošnji, 27. Čufarjevi dnevi bodo do 21. novembra postregli s šestimi tekmovalnimi predstavami in bogatim spremljevalnim programom.

Festival bo po polaganju cvetja ob kipu Toneta Čufarja na Čufarjevem trgu odprla Gledališka skupina KD Brce iz Gabrovice pri Komnu s komedijo Marjana Tomšiča Češpe na figi v režiji Sergeja Verča. Naslednji večer bodo sledile Jeklene magnolije Roberta Harlinga v režiji Nande Guček in izvedbi Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje.

V prihodnjih dneh se bo Loški oder predstavil s komično dramo Simona Graya Igre je konec v režiji Jaše Jamnika, Društvo Smoteater Majšperk pa bo nastopilo s komedijo Marca Camolettija Pridi gola na večerjo v režiji Blaža Šalamuna.

Dramo Hodnik Matjaža Zupančiča bo v režiji Betke Jamnik uprizorila gledališka skupina Fabula est, KD Šmarje Sap. Kot zadnja pa bo na vrsti drama Zadnja tekma po zamisli Gregorja Čušina in igralcev domače, jeseniške igralske skupine.

V četrtek bo v spremljevalnem programu v režiji Vida Klemenca predstavljena Železarska lirika, ki jo je izbral Jernej Kusterle. Festival pa bo ob stoletnici rojstva Frana Miličinskega Ježka zaključil večer Nane in Juša Miličinskega.

Na srečanju ljubiteljskih gledališč bodo zadnji večer podeljene Čufarjeve plakete za najboljšo predstavo in najboljšo žensko ter moško vlogo po izboru strokovne komisije, ki jo sestavljajo režiser Branko Kraljevič ter igralca Ana Ruter in Gorazd Žilavec. Dobitnika Čufarjeve plakete za najboljšo predstavo bo izbralo tudi občinstvo.

Čeprav na Čufarjevih dneh običajno prevladujejo komedije, ki se jih ljubiteljska gledališča najraje lotevajo, je letošnji program po izboru slektorja Gabra K. Trseglava bolj žanrsko pester. Izmed 22 prijavljenih predstav je selektor izbral dve komediji, dve drami in dve komični drami.