Svet 17.11.2014 6:00

Za obnovo washingtonskih muzejev predvideni dve milijardi dolarjev

Washington, 17. novembra - Muzejska institucija Smithsonian je ta teden napovedala obsežno prenovo svojih muzejev ob južni strani narodnega parka v Washingtonu, za kar naj bi do predvidenega zaključka prenove leta 2036 porabili dve milijardi dolarjev. Osrednji cilj projekta je revitalizacija gradu iz sredine 19. stoletja.

ZDA. Washington. Foto: Robert Poredoš/STA

ZDA.
Washington.
Foto: Robert Poredoš/STA

V gradu zdaj domujeta informacijski center in administrativni del institucije Smithsonian, po prenovi pa naj bi vseboval trgovine, kavarne in restavracijo.

Projekt predvideva tudi širitev muzeja sodobne umetnosti Hirshhorn, podzemne in nadzemne povezave med muzeji ter večja gradbena popravila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Načrt, ki ga je pripravilo mednarodno podjetje danskega arhitekta Bjarkeja Ingelsa, mora sedaj odobriti nacionalna komisija za urbanizem, vladna agencija, ki skrbi za načrtovanje ameriške prestolnice in okolice.

Predlagani načrt bodo uresničili v desetih do dvajsetih letih, začenši z letom 2016, so sporočili iz institucije Smithsonian, kjer so stroške za projekt ocenili na dve milijardi dolarjev (skoraj 1,6 milijarde evrov). Sredstva naj bi zagotovili tako iz javnih kot zasebnih virov.