Slovenija 17.11.2014 13:20

Nagrada Hinka Smrekarja slovenskega bienala ilustracije za Hano Stupica

Ljubljana, 17. novembra - V Cankarjevem domu (CD) se je s podelitvijo nagrad začel 11. slovenski bienale ilustracije (SBI). Nagrado Hinka Smrekarja je prejela Hana Stupica za ilustracije v knjigi Rokavička, plaketi Hinka Smrekarja pa ilustratorja Maja Kastelic in Matija Medved. Nagrado bienala za življenjsko delo je žirija dodelila akademskemu slikarju Jožetu Ciuhi.

Ilustratorka Hana Stupica je žirijo 11. SBI prepričala z ilustracijami za ukrajinsko ljudsko pravljico Rokavička (Mladinska knjiga). Prva slikanica Stupice je, kot piše v utemeljitvi nagrade, "ustvarjena v maniri, ki ima v slovenski otroški ilustraciji močno tradicijo, izraža ilustratorsko zrelost in izrazit napor upodobiti atmosfero ukrajinske zime 19. stoletja ter impresije ruralne pojavnosti tedanjega časa, ki ga avtorica spretno in dosledno tke z dognanim nizanjem barvnih tekstur". V svoji prvi slikanici se je Stupica upodabljanja, večinoma živalskih likov, lotila "premišljeno in raziskovalno".

Plaketo Hinka Smrekarja za leto 2014 sta prejela Matija Medved in Maja Kastelic. Medved je plaketo prejel za ilustracije pravljice Zmaj v banji, ki je bila objavljena v časopisu Tribuna. Žirijo je navdušil ilustratorjev "pogum", saj se je s suho barvico lotil velikega formata. "Ilustracije Zmaj v banji so prepričljiv eksperiment, katerega kakovost potrjujejo smiselna izbira omejenega kolorita, repetitivno nizanje elementov, občutek za detajle in učinkovita uporaba velikostnih razmerij," piše v utemeljitvi. Žirija je Medveda izpostavila "kot posebej kakovostnega in drznega risarja".

Kastelčeva je plaketo prejela za ilustracije v knjigi Deček in hiša, ki je pri Mladinski knjigi v pripravi za leto 2015. Po presoji žirije je Kastelčeva ena redkih med slovenskimi ilustratorji z izjemnim občutkom za prostor, ki bralca popelje v iluzijo realnega. "Igra svetlobe in sence s stiliziranim likom otroka ustvarja dramatični dialog med realnim in domišljijskim svetom," piše v utemeljitvi.

Priznanje Hinka Smrekarja za leto 2014 sta prejela Ana Zavadlav in Ana Maraž. Zavadlavova je oživila like v knjigi Dima Zupana Tinček in tri zlate ribice (založba Miš), Maraževa pa je "učinkovit minimalističen pristop k risbi za najmlajše" pokazala s samostojnimi ilustracijami Kosmatuhi - Lisica, Miš, Krt ali Medved. Posebne pohvala žirije sta bila deležna ilustratorja Luka Seme in Matej Stupica za naslovnice sobotne priloge časopisa Dnevnik, Objektiv.

Kot je znano, je nagrado za življenjsko delo prejel akademski slikar Jože Cjuha. Umetnostna zgodovinarka Marija Skočir je zapisala, da je za Ciuho nadvse pomembno prepletanje besedne in likovne umetnosti, za uresničitev tega prepleta pa je našel veliko načinov. V drugi polovici 50. let minulega stoletja so ga še posebej privlačile pravljice. Tudi poezija za otroke ali pripovedke, uganke in pravljice v verzih sodijo v središče njegove ilustracije, pomembne pa so tudi njegove ilustracije mladinske klasike.

V CD so bienale ilustracije pripravili v sodelovanju z ilustratorsko sekcijo Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). Žirijo 11. SBI so sestavljali Petja Grafenauer (predsednica), Jelka Godec Schmidt, Jernej Stritar, Andreja Čeligoj in Nina Pirnat Spahić.

Razstava SBI je na ogled do 15. februarja.