Slovenija 24.11.2014 11:19

Neca Falk v torek v Cankarjevem domu

Ljubljana, 24. novembra - V Cankarjevem domu bo v sklopu Cankarjevih torkov nastopila Neca Falk z zasedbo. Predstavila se bo z novim albumom Od daleč, ki vsebuje deset pesmi, nastalih v minulih dveh letih. Falkova je pevka brezštevilnih klasik, ki je s svojim glasom in podobo zaznamovala slovensko glasbo zadnjih nekaj desetletij, so zapisali v Cankarjevem domu.

Ljubljana. Glasbenica Neca Falk. Foto: Neca Falk/STA

Ljubljana.
Glasbenica Neca Falk.
Foto: Neca Falk/STA

Izid albuma Falkove pomeni nadaljevanje njenega glasbenega dela in ne ponovni prihod na sceno. "Nikoli nisem nehala peti in nastopati," je po izidu albuma opozorila v pogovoru za STA.

Pri ustvarjanju novega albuma je sodelovala s kitaristom in kantavtorjem Boštjanom Naratom, ki podpisuje besedila in glasbo. Čeprav Narat albuma ni ustvarjal zase, ga ni nikoli dojemal kot naročilo. Po njegovih besedah sta besedilo in glasba enako pomembna, "saj si podajata roko in prav njuna medsebojna igra je tisto, kar kantavtorstvo dela za kantavtorstvo". Pri nastajanju pesmi sta sodelovala še kontrabasist Žiga Golob in multiinstrumentalist Boštjan Gombač.

S sodelovanjem z Naratom je bila zadovoljna in ob tem je poudarila, da je dobro vedela, kaj hoče. "Želim si pesmi, ki so nenavadne tako po svoji obliki kot po vsebini, take, ki odpirajo nešteto vprašanj in ti dajejo prav toliko odgovorov. Take, ki se na nek način vklapljajo v sedanji, včasih zelo nesmiseln čas, z neko ironijo in so hkrati nadaljevanje preteklosti."

Falkova se je najbolj poistovetila s skladbo Pesem o moji glavi, saj pravi, da je tudi v resnici njena glava najmanjši del vesolja.

Umetnica, ki ne skriva privrženosti hipijevskemu gibanju in se je pevsko preizkusila tudi v rock vodah in gledališču, zagovarja svobodo izražanja v vseh smereh umetnosti. Pesmi z novega albuma je kmalu po njegovem izidu izvedla v Kinu Šiška.

Falkova se je širšemu občinstvu priljubila z Mačjo godbo in pesmimi Mačka Murija, ki so nastale po knjigi Kajetana Koviča. Pesmi, ki jih muzicirajo z Mačjo godbo, niso namenjene le mlajšemu občinstvu, saj sta jih avtor Kovič in skladatelj Jerko Novak namenila vsem generacijam.