Svet 18.11.2014 6:00

Oljna slika Maxa Beckmanna konec novembra na dražbo v Berlinu

Berlin, 18. novembra - Oljno sliko Maxa Beckmanna, na kateri je nemški umetnik upodobil viharno Severno morje, bodo 27. novembra dali na dražbo avkcijske hiše Grisebach v Berlinu. Sliko z naslovom Viharno Severno morje je umetnik naslikal leta 1937, preden je emigriral v Amsterdam. Zanjo se po pisanju nemške tiskovne agencije dpa nadejajo iztržiti 1,2 milijona evrov.

Beckmann je delo naslikal poleti 1937 na otoku Wangerooge, v času, ko so nacistične oblasti pripravljale razstavo del izrojene umetnosti v Münchnu, v katero je bilo vključenih tudi več Beckmannovih del.

Leta 2001 je ameriški poslovnež Ronald Lauder na dražbi avkcijske hiše Sotheby's v New Yorku odštel 22,6 milijona dolarjev (slabih 18 milijonov evrov) za Beckmannov Avtoportret z rogom, s čimer je bila dosežena rekordna cena za Beckmannovo delo na dražbi. Sliko je razstavil v Novi galeriji v New Yorku, ki je posvečena nemški umetnosti zgodnjega 20. stoletja.

Max Beckmann se je rodil v Leipzigu. Študiral je v Weimarju, od leta 1904 je bil svobodni umetnik v Berlinu. Med 1. svetovno vojno je služil v saniteti nemške vojske in doživel živčni zlom. Leta 1937 so nacisti njegove slike označili za "izrojeno umetnost" in jih odstranili iz muzejev. Emigriral je v Amsterdam in nato v ZDA, kjer je prebival do svoje smrti.

Kot predstavnik ekspresionizma je Beckmann odkrito in dramatično slikal človekovo ogroženost v vsakdanjem življenju in nevarnost nebrzdanega nasilja. Značilnost njegovih slik je črna obroba posameznih groteskno zmaličenih likovnih elementov in tesnobno vzdušje. Veliko se je ukvarjal z avtoportretom, ki mu je služil kot sredstvo samorefleksije.