Svet 19.11.2014 5:30

Do They Know It's Christmas? banda Aid 30 najhitreje prodajani singel 2014

London, 19. novembra - Priredba skladbe Do They Know It's Christmas?, ki jo je ob 30-letnici istoimenskega dobrodelnega singla izvedlo več glasbenikov z namenom zbiranja sredstev za boj proti eboli, je postala najhitreje prodajani singel. V prvem tednu po izidu so namreč prodali več kot 200.000 izvodov, piše britanski BBC.

To je že četrta različica pesmi, pri kateri med drugim sodelujejo priznani glasbeniki, kot so skupina One Direction ter Bono in Chris Martin. Pobudnika sta Bob Geldof in Midge Ure, ki sta s številnimi priznanimi glasbeniki sodelovala že v Bandu Aid leta 1984, ko so skladbo Do They Know It's Christmas? posneli z namenom zbiranja sredstev proti lakoti v Etiopiji.

Leta 1989 je producentska ekipa, ki so jo sestavljali Mike Stock, Matt Aitken in Pete Waterman, posnela drugo različico, pri kateri so takrat sodelovala skoraj povsem nova glasbena imena, denimo Kylie Minogue, Chris Rea, Cliff Richard, Lisa Stansfield in Jason Donovan.

Tretja različica skladbe je nastala ob njeni 20-letnici leta 2004, ponovno na pobudo Geldofa in Ureja, da bi zbrali sredstva za pomoč sudanski pokrajini Darfur. Svoj glas v t. i. superskupini Band Aid 20 je tudi takrat prispeval Bono, ob njem pa še Chris Martin, Dido, Robbie Williams, Joss Stone in drugi.

Vokale za tokratno priredbo so posneli v studiih Sarm v zahodnem Londonu, prav tam, kjer je nastal izvirni posnetek.