Slovenija 20.11.2014 4:00

Ob svetovnem dnevu filozofije opozorilo na pomembnost kritičnega mišljenja

Ljubljana, 20. novembra - Unesco je današnji dan leta 2005 razglasil za svetovni dan filozofije. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je svetovni dan filozofije v letošnji poslanici označila kot priložnost, da ponovno opozorijo na pomembnost kritičnega mišljenja, ki pripomore k razumevanju sprememb v sodobni družbi.

Ljubljana. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Generalna direktorica Unesca Irina Bokova.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je zapisala, nas danes spremembe na eni strani silijo v iskanje novih načinov sobivanja in izgradnjo pravičnejše družbe, na drugi strani lahko privedejo do nezaupanja in povzročajo napetosti. V teh okoliščinah filozofijo vidi kot neprecenljivega zaveznika pri spodbujanju refleksivnega mišljenje in spodbujanju k dialogu, ki naše mišljenje odpira različnim mnenjem in pogledom. Tako preusmeritev fokusa je po njenem prepričanju bistvena v svetu vedno večje raznolikosti. Je temelj, na katerem slonita toleranca in mir.

Eden od osrednjih dogodkov ob letošnjem svetovnem dnevu filozofije bo današnja okrogla miza na sedežu Unesca v Parizu, na kateri bodo tudi predstavili priročnik filozofije Philosophy Manual, a South-South Perspective. Kot je zapisano na spletni strani Unesca, je priročnik inovativen in kakovosten pripomoček, namenjen mladini v srednjih šolah in na fakultetah, pa tudi za neformalno izobraževanje na tem področju.

Kot je v poslanici še izpostavila Bokova, prave filozofije ni brez dialoga. V današnjem globaliziranem svetu mora dialog vključevati različne misli, ki so vplivale na ljudi skozi zgodovino, ki pa niso vedno vključene in ustrezno predstavljene v konvencionalnih učbenikih. Ta intelektualni in filozofski pluralizem nam bosta po njenem prepričanju omogočila, da bomo lahko našli najboljše iztočnice za prihodnost.

Slovenska nacionalna komisija za Unesco je ob letošnjem svetovnem dnevu filozofije skupaj s Slovenskim filozofskim društvom in Cankarjevim domom pripravila prireditev z naslovom Orientacija v mišljenju, orientacija v življenju, ki bo ob 13. uri v dvorani M-2 v Cankarjevem domu. O postavljeni temi bodo razmišljali Andrej Adam, Eva Bahovec, Tomaž Grušovnik, Mitja Javoršek, Boštjan Narat, Goran Potočnik Černe, Rok Svetlič in Boris Šinigoj.

Kot so organizatorji zapisali v vabilu na dogodek, sta pojem življenja in pojem filozofije - kot mišljenja življenja v bolj temeljnem smislu kot pri drugih znanostih - vpisana drug v drugega. Orientacija v življenju je vedno uokvirjena s filozofijo, tudi v primeru, ko ni razvidno povezana s kategorijami zavedanja in samozavedanja.