Slovenija 20.11.2014 9:11

Slovenske splošne knjižnice svoj dan letos namenile povezovanju

Koper, 20. novembra - Slovenske splošne knjižnice bodo danes obeležile svoj dan. Osrednja slovesnost bo ob 9.30 v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru, na njej pa bodo podelili tudi nagrado Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte splošnih knjižnic 2014. Tema letošnjega dneva je povezovanje.

Ljubljana, Šiška. Knjižnica, police, knjige. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana, Šiška.
Knjižnica, police, knjige.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Na prireditvi, ki jo bodo pripravili knjižničarji Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, bodo tudi predstavili in javnosti v uporabo predali nov spletni portal dobreknjige.si, ki je začel nastajati leta 2012 v Osrednji knjižnica Srečka Vilharja Koper in Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica v partnerstvu z osrednjimi knjižnicami Obalno-kraškega in Goriškega območja. Vanj se, kot so zapisali v Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS), vključujejo še druge splošne knjižnice in skupaj oblikujejo portal s pregledom kakovostne literature.

S projektom dobreknjige.si želijo vzpostaviti enoten spletni portal slovenskih splošnih knjižnic s celovitimi in neodvisnimi predstavitvami kakovostne literature, namenjenime vsem, ki v poplavi literature iščejo nekaj res dobrega zase. Namenjen je tudi promociji branja, kakovostne literature in predstavljanja kvalitativnega potenciala knjižničnih zbirk, pa tudi utrjevanju strokovnega sodelovanja med slovenskimi splošnimi knjižnicami in sodelovanja uporabnikov pri oblikovanju knjižnične ponudbe.

Na prireditvi v Kopru bodo iskrive misli in razmišljanja o rdeči niti knjižničarskega praznovanja podali Tone Partljič, Marko Pavliha, Andrej Rozman-Roza in Desanka Tavčar iz Mariborske knjižnice. Podelitev nagrade za najboljše projekte splošnih knjižnic v letu 2014 pa bo priložnost, da izpostavijo zavzetost, inovativnost in razvojno naravnanost splošnih knjižnic.

V Sloveniji deluje 58 osrednjih knjižnic, 263 izposojevališč, 13 bibliobusov in 77 premičnih zbirk.