Slovenija 19.11.2014 22:36

V Cankarjevem domu pesniški nastop velikega pesnika Cardenala

Ljubljana, 19. novembra - Cankarjev dom je nocoj gostil veliko pesniško ime - Ernesta Cardenala, ki bo januarja dopolnil 90 let. Ljubljana je ena izmed postaj njegove pesniške turneje, v sklopu katere bo obiskal še nekaj avstrijskih in nemških mest. Ljubljanskemu občinstvu se je predstavil z več sklopi pesmi, med katerimi so bile tudi ljubezenske in mistične.

Kot je za STA dejal Marko Jenšterle, na čigar pobudo je Cardenal prišel v Ljubljano, je bila to ena zadnjih priložnosti, da v Sloveniji gostimo mojstra besede, ki velja za enega največjih živečih pesnikov, ki pišejo v španskem jeziku.

Objavil je vrsto pesniških zbirk in knjig spominov ter bil leta 2005 nominiran za Nobelovo nagrado. V slovenščini je leta 1986 v prevodu Nika Koširja izšla njegova knjiga Psalmi, leta 1997 pa so v prevodu Cirila Berglesa z naslovom Pomlad, ki diši po Nikaragvi pri Študentski založbi izšle njegove izbrane pesmi.

Cardenal velja tudi za družbeno in politično angažiranega intelektualca, aktivista, ki je bil v času sandinistične revolucije minister za kulturo, s svojimi zvezami v tujini pa je dosegel, da je revolucijo podprlo veliko intelektualcev in umetnikov z vsega sveta.

Kot teologa ga je zaradi vpletenosti v revolucijo javno okaral nekdanji papež Janez Pavel II. Cardenal je v duhovniško službo stopil po 31. letu, pozneje pa obveljal za teologa osvoboditve. Po Jenšterletovih besedah je tako idejno nekoliko bližje sedanjemu papežu Frančišku, kot je bil nekdanjemu.

Obenem je Cardenal znan po ustanovitvi skupnosti na otoku Solentiname, v kateri so ustvarjali umetniki. Skupnost je ustanovil po tistem, ko je nekaj let preživel v trapističnem samostanu v ZDA, ki ga je vodil Thomas Merton. Danes je Cardenal kritičen do aktualne politike nikaragovskega predsednika Daniela Ortege, nekdanjega idejnega kolega, za katerega meni, da je zapustil načela revolucije in se predal kapitalu.

Na nocojšnjem večeru je pesmi, ki jih je v španščini prebral Cardenal, v slovenskem prevodu interpretiral igralec Branko Jordan, pesniško branje pa je z latinskoameriško glasbo spremljal duet Grupo Sal Duo, ki ga sestavljata Argentinec Anibal Civilotti in Fernando Dias Costa s Portugalske.