Svet 24.11.2014 5:30

Sloviti srbski režiser Emir Kusturica praznuje 60 let

Beograd, 24. novembra - Na današnji dan svoj 60. rojstni dan praznuje Emir Kusturica, ki velja za enega najbolj znanih cineastov z območja bivše Jugoslavije. V Sarajevu rojeni srbski režiser je vpisan v zgodovino filma kot dobitnik zlatega leva, dveh zlatih palm, srebrnega medveda in številnih drugih nagrad.

BiH, Bileća. Režiser Emir Kusturica. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

BiH, Bileća.
Režiser Emir Kusturica.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Kusturica slovi po številnih filmskih uspešnicah, kot so Dom za obešanje, Oče na službeni poti, Sanje v Arizoni in Podzemlje, večkrat pa je stopil tudi pred kamero. Med drugim v nekdaj priljubljeni seriji Valter brani Sarajevo ter v nekaterih svojih filmih. Prvo zlato palmo, glavno nagrado filmskega festivala v Cannesu, je prejel leta 1985 za film Oče na službenem potovanju, čez deset pa je za Podzemlje prejel še drugo.

S Cannesom je bil tudi sicer povezan. Kot je nekoč dejal: "Rodil sem se večkrat in gotovo je bilo eno od mojih rojstev v Cannesu". Leta 2005 je sprejel ponudbo, da predseduje festivalski žiriji v Cannesu.

Sloviti režiser, ki se je za filmsko režijo izšolal na Filmski akademiji v Pragi FAMU, je tudi glasbenik. Tako se je večkrat kot bas kitarist priključil rock skupini Zabranjeno pušenje, ki je bila ustavljena leta 1980 v Sarajevu in je svojčas veljala kot del opozicijskega gibanja v kulturi. Z njo je med drugim praznoval abrahama v Kölnu.

Kusturica je poznan tudi kot sporen političen aktivist, ki se je v času Miloševićevega režima izpostavljal s prosrbskimi izjavami in obračanju hrbta Bosni, kjer je živel vse do razpada Jugoslavije.

Spomladi je pri Cankarjevi založbi izšla njegova avtobiografija Kje sem v tej zgodbi jaz? v prevodu Dijane Matković in Dejana Merančića, ki jo je v izvirniku pred tremi leti objavil v francoščini. Bralci lahko v njej spoznajo človeka, ki je prvič prišel v konkreten stik s filmsko umetnostjo, ko je metal premog v klet sarajevske kinoteke.

Prihodnje leto bo v beneški operni hiši La Fenice predstavil svoje operno delo Most na Drini. Napisal je libreto k operi, ki jo je uglasbil skladatelj in violinist Dejan Sparavalo iz Sarajeva.

Tudi sicer je v zadnjem obdobju zelo dejaven, med drugim načrtuje novi film, ki bo temeljil na delu italijanskega pisatelja Prima Levija, enega od preživelih iz Auschwitza. Film bodo posneli v Belorusiji in Torinu. Poleg tega končuje snemanje filma Na mlečni cesti, v katerem je skupaj z Monico Bellucci prevzel glavno vlogo. Film naj bi bil premierno prikazan na prihodnji izdaji filmskega festivala v Cannesu.