Svet 24.11.2014 6:00

Mineva 150 let od rojstva francoskega slikarja Toulouse-Lautreca

Pariz, 24. novembra - Na današnji dan se je pred 150. leti rodil francoski slikar in grafik Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901). Umetnik je jezik avantgarde poznega 19. stoletja preko plakatov, grafik in ilustracij v revijah približal širšim množicam. Zgradil je most med bordeli in saloni, njegovo delo je bilo prisotno v vseh porah pariškega življenja.

Henri de Toulouse-Lautrec se je rodil v Albiju kot potomec stare plemiške rodbine. Bil je telesno prizadet zaradi zloma obeh stegnenic. Od leta 1882 je živel v Parizu. Gibal se je v pariškem bohemskem svetu in sredi 80. let 19. stoletja odprl atelje na Montmartru.

Pod vplivom Edgarja Degasa, impresionistov in japonskih mojstrov lesoreza je razvil samosvoj slog svobodnih linij in robljenih barvnih ploskev, s katerim je ironično odmaknjeno, a vendar z naklonjenostjo upodabljal predvsem motive iz pariškega nočnega življenja.

Ob obletnici umetnikovega rojstva so v več svetovnih razstaviščih pripravili razstave njegovih del. Tako je trenutno na Dunaju v razstavišču Kunstforum na ogled razstava Henri de Toulouse-Lautrec: Pot v moderno, ki so jo odprli sredi oktobra. Kot so zapisali na svoji spletni strani, je to prva tako obsežna retrospektiva del tega francoskega umetnika v Avstriji.

Ravnateljica razstavišča Ingried Brugger pa je na novinarski konferenci pred odprtjem razstave poudarila, da je razstava izjemna, saj združuje več kot 100 del tega velikega francoskega umetnika - olja na platnu, dela na kartonu, risbe, fotografije in plakate. Razstava bo odprta do 25. januarja 2015.