Slovenija 25.11.2014 4:00

S slavnostno akademijo uvod v 30. slovenski knjižni sejem

Ljubljana, 25. novembra - S slavnostno akademijo in podelitvijo Schwentnerjeve nagrade se bo ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma začel jubilejni, 30. slovenski knjižni sejem. Častni gost sejma in osrednji govorec na akademiji bo Ciril Zlobec, ki je letos izdal svojo 30. pesniško zbirko. Sejem za obiskovalce vrata odpira v sredo, 26. novembra, ob 9. uri.

Ljubljana. Slovenski knjižni sejem. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski knjižni sejem.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Ob odprtju sejma bodo, kot je že leta v navadi, podelili Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k slovenskemu založništvu in knjigotrštvu. Prav tako bodo razglasili dobitnika Schwentnerjevega priznanja in priznanja za izjemen prispevek k razvoju sejma.

Predsejemsko dogajanje bo dopoldne zaznamovala 8. knjigotrška akademija, ki jo v sejni sobi M1 v Cankarjevem domu pripravlja Društvo slovenskih knjigotržcev. V društvu so, kot napovedujejo, "pripravili zanimiv program, ki bo knjigarjem pomagal pridobiti nova znanja in jih seznanil z novostmi nekaterih manjših založb". Med drugim bo govora o tem, kaj spodbudi bralce k nakupu knjig in kako privabiti bralce prav v določeno knjigarno.

Letos se bo na knjižnem sejmu predstavilo 100 razstavljavcev, pripravili pa so tudi več kot 220 spremljevalnih dogodkov.

Med novostmi jubilejne izdaje so udeležba tujih založb, terenski studio 3. radijskega programa ARS ter nova, velika nagrada sejma za knjigo leta. Na sejmu bodo do 30. novembra podelili še več nagrad. Med njimi bo Društvo slovenskih pisateljev podelilo nagrado za najboljši literarni prvenec 2014.

Na nedavni novinarski konferenci je predsednik upravnega odbora sejma Zdravko Kafol dejal, da si želijo sejem v prihodnjih letih razvijati v smeri internacionalizacije, širjenja vsebin in širitve sejemskega dogajanja izven zidov Cankarjevega doma.