Slovenija 24.11.2014 14:32

V Kinodvoru drevi premiera filma Medena koža, izšel tudi strip

Ljubljana, 24. novembra - V Kinodvoru bo drevi premiera celovečernega animirano-dokumentarnega filma Medena koža, ki v ospredje postavlja zgodbo o odraščanju korejskega dečka, ki ga posvoji belgijska družina. Film ponuja avtobiografsko pripoved stripovskega umetnika in soavtorja filma Junga. Ob filmu je izšel tudi prevod prvega dela istoimenskega stripovskega romana.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je na novinarski konferenci pred večerno projekcijo filma dejal Jung, je bila osnova za strip in pozneje za film njegova osebna zgodba. Ob njej je lahko razmišljal o pomenih identitete, izkoreninjenosti in mešanja kultur. Tako strip kot film prinašata njegov pogled na lastno zgodbo in posvojitev, kot jo je doživljal kot otrok, pubertetnik in pozneje kot odrasel človek, ko se je sprijaznil, da ima dve identiteti.

Film po Jungovih besedah ni le kopiranje stripa, pač pa prej njegovo nadaljevanje. Idejo za film je leta 2008 podal Laurent Boileau, ki se je pozneje z Jungom podpisal pod njegov scenarij in režijo. Najprej sta načrtovala dokumentarni film, ker pa zanj ni bilo velikega zanimanja, saj naj bi bilo na to temo posnetih že precej filmov, sta se odločila za igrani animirani film.

Igor Prassel, programski vodja festivala Animateka in podpredsednik Društva za oživljanje zgodbe 2 koluta, ki je slovenski distributer filma, je dejal, da je film hibrid animacije in dokumentarnih oziroma arhivskih posnetkov. To je ustvarjalcem, kot je dejal Jung, predstavljajo velik izziv, saj je bilo treba združiti več na videz nezdružljivih tehnik. Kot je dejal, jim je to uspelo, saj je film - kar potrjuje tudi filmska kritika - zelo gledljiv, ob čemer je opozoril, da ni lahek. "Večina ljudi animirani film povezuje z lahkimi otroškimi zgodbicami, a ta film ni tak," je poudaril.

Jung je s filmom prepotoval velik del sveta, kar je bila zanj kot stripovskega avtorja, vajenega delati doma, velika novost. Ob gostovanjih se je zavedel tudi pomena, ki ga ima film za razumevanje drugačnosti v svetu, je še dejal.

Film v Kinodvoru spremlja razstava izvirnih stripovskih tabel. Po gostovanju v Kinodvoru bodo film predvajali po ostalih slovenskih dvoranah art kino mreže, je povedal Prassel. O filmu je mogoče več izvedeti na spletni strani Animateke, kjer so pripravili tudi pedagoško gradivo.

Ob filmu so v Društvu za oživljanje zgodbe 2 koluta v prevodu Maje Meh izdali prvo knjigo Jungove stripovske trilogije Medena koža. Drugi del bo izšel julija, zadnji pa decembra leta 2015.