Slovenija 26.11.2014 12:32

Komorni zbor Ave slavi 30-letni jubilej

Ljubljana, 26. novembra - Ljubljanski komorni zbor Ave, ki že 30 let bogati slovensko zborovstvo, bo jubilejni koncert izvedel v soboto, 29. novembra, v Slovenski filharmoniji. Predsednik republike Borut Pahor mu bo ob tej priložnosti izročil red za zasluge za velik prispevek h kakovostnemu poustvarjanju slovenskega zborovskega izročila.

Slavnostni koncert je zasnovan s pogledom v prihodnost, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik zbora Gregor Habjanič. V prvem delu bodo pevci poustvarili glasbo Uroša Kreka ter noviteti Bojane Šaljić Podešva in Uroša Rojka, drugi del sporeda bo ponudil vpogled v Avejevsko zgodovino s skladbami Jakoba Ježa, Antona Lajovica in Johannesa Brahmsa.

Koncert je bil sestavljen z namenom, da združi pevce, ki so se v teh letih zamenjali v zboru. Menjav je bilo precej, po Habjaničevih besedah približno 1000, saj veliko pevcev ni bilo kos zahtevnosti, pred katero so bili postavljeni, velika pevska fluktuacija pa je bila hkrati tudi ena večjih težav zbora. Iz njega so sicer izšli nekateri danes znani solisti, denimo Matjaž Robavs, Jože in Darko Vidic in Barbara Tišler.

Zbor je nastal iz mladinske skupine v župniji na Viču pod umetniškim vodstvom Andraža Hauptmana in kmalu prerasel v enega najvidnejših predstavnikov slovenskega zborovskega poustvarjanja. Osvojil je poslušalce doma in v tujini in se razširil v komorno zasedbo, v kateri prepevajo pevci iz vse Slovenije in tudi zamejstva.

Sodeloval je na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih ter festivalih in prejel več nagrad in priznanj, med drugim nagrado mesta Ljubljane in nagrado Prešernovega sklada. Leta 2010 je bil tudi finalist prestižnega zborovskega tekmovanja za veliko nagrado Evrope v zborovskem petju. Notni arhiv zbora šteje 830 skladb in je že digitaliziran.

Od leta 2011 pevce umetniško usmerja Jerica Gregorc Bukovec, ki je mednje, kot pravi Habjanič, vnesla svoje izkušnje s sodobno glasbo, ki jih je pridobila med študijskim bivanjem na Švedskem. Repertoarna usmeritev zbora se je tako spremenila v smeri aktualnejših glasbenih tokov, ki se jih zborovodkinja "lažje in raje loteva", s tovrstnimi izzivi pa nameravajo po predsednikovih trditvah tudi nadaljevati.