Svet 27.11.2014 12:00

V Zagrebu dokumentarec o Breclju

Zagreb, 27. novembra - V Dokukinu v Zagrebu bodo danes predvajali dokumentarni film slovenskega avtorja Janeza Burgerja z naslovom Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj. Burger je za film o Breclju prejel več nagrad, med drugim tudi posebno priznanje letošnjega festivala dokumentarnega rockovskega filma v Vinkovcih.

Ljubljana. Režiser Janez Burger. Foto: Nada Mhajlović/STA

Ljubljana.
Režiser Janez Burger.
Foto: Nada Mhajlović/STA

Burger pripoveduje zgodbo o življenju in karieri znanega kantavtorja, performerja in aktivista Breclja, ki je pred štirimi desetletji zaslovel s skupino Buldožer.

"S svojim družbenim aktivizmom in performansom kaže, da niti danes, ko ima 63 let, ni izgubil vneme in energije," so zapisali v napovedi zagrebške predstavitve dokumentarca.

Kot so dodali, je Burger z arhivskimi posnetki najbolj pomembnih delov Brecljeve kariere ter z izjavami uglednih spremljevalcev njegovega delovanja orisal tudi zgodovinski značaj delovanja "mehkega terorista*.

Dokumentarec Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj je lani prejel nagrado vesna za najboljši dokumentarni film in najboljšo montažo na festivalu slovenskega filma. Nagrajen je tudi na letošnjem festivalu dokumentarnih rockovskih filmov v Vinkovcih. Dokumentarec je bil uvrščen tudi v program letošnjega festivala v Motovunu.

Drevi bo prva izmed treh predstav v kinu, ki velik poudarek daje dokumentarnim filmom. Ponovitve so v soboto in nedeljo.