Slovenija 27.11.2014 13:13

V Šentjakobskem gledališču predstavi za mlado in zrelejše občinstvo

Ljubljana, 27. novembra - V Šentjakobskem gledališču Ljubljana bodo v soboto premierno uprizorili predstavo Floriana Zellerja Resnica v režiji Gregorja Tozona, 5. decembra pa si bo mogoče premierno ogledati predstavo Matjaža Zupančiča Hodnik, ki jo je režiral Mare Bulc. V prvi predstavi se bodo občinstvu predstavili zrelejši, v drugi pa mlajši igralci ljubiteljskega teatra.

Ljubljana. Šentjakobsko gledališče. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Šentjakobsko gledališče.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Predstava Resnica temelji na besedilu Floriana Zellerja, čigar delo Oče je na Šentjakobskem odru doživelo premiero letošnjo pomlad. Tokratna predstava je, kot je na novinarski konferenci dejal umetniški vodja gledališča Zvone Šedlbauer, "navidezen bulvaren izdelek, znotraj katerega se zgodi preliv v eksistencialno dramo, ki problematizira vprašanje laži v meščanski družbi". Besedilo je kljub temu duhovito, "saj v njem ni nič sartrovske zateženosti", je dodal.

V ospredju predstave režiserja Tozona, ki je nazadnje s Šentjakobskim gledališčem sodeloval pred 20 leti, sta priletna ljubezenska para, ki ju upodabljajo Damijan Perne, Katarina Batagelj Glavan, Miha Zrimšek in Ksenija Hlebec Švalj. Po Pernetovih besedah predstava kaže, kako lahko navidez nedolžen skok čez plot povzroči čustvene zagate več vpletenih. Meni, da se občinstvo ne bo smejalo le gegom, marsikdo se bo lagko tudi identificiral. Perne, ki je sicer po poklicu psihiater, je začuden nad prefinjenim avtorjevim pogledom v intimo posameznikove psihe.

Batagelj Glavanova je dejala, da predstava opozori tudi na drugačno čustveno dojemanje moškega in ženske. Sama v vlogi Alice v zgodbi razume moža kot udoben čevelj, ljubimca pa kot salonskega, ki jo mami.

Predstava Hodnik, ki je namenjena mlajšemu občinstvu, je zasnovana kot resničnostni šov. Pod režijo se podpisuje Bulc, ki z veseljem sodeluje z ljubiteljskim gledališčem, saj ga spominja na njegove začetke v gledališču Dejmo stisnt teater. Za tokratno predstavo so si, kot je povedal, igralci vzeli veliko časa za vajo, ena izmed njih je trajala kar 36 ur. Z njo je želel simulirati resničnostni šov z vso svojo ujetostjo v prostor. Prav ta ujetost skupaj s pomanjkanjem zasebnosti je bila eden izmed največjih izzivov, je dejala igralka Nina Igrutinović.

V ospredju drame je tekmovanje, ki naredi odnose med vpletenimi zelo preračunljive, v igri je veliko denarja, v ozadju je tudi manipulacija vodij resničnostnega šova, ki imajo moč, je še povedal Bulc.

Predstava Resnica bo na ogled na Šentjakobskem odru na Krekovem trgu, Hodnik pa v vadbenih prostorih gledališča na Vodnikovem trgu 5.

V nedeljo, 7. decembra, se obeta še premiera za otroke - avtorski projekt Maria Dragojevića z naslovom Zlatko, Zoja in darila.