Slovenija 29.11.2014 8:42

V Vrbi se začenja prvi Literarni maraton Slovenske pisateljske poti

Vrba, 29. novembra - Ob bližajoči se obletnici rojstva Franceta Prešerna bo v njegovi rojstni hiši v Vrbi danes potekala uvodna etapa prvega Literarnega maratona Slovenske pisateljske poti. Na razpis se je odzvalo 13 osnovnošolcev in dijakov, ki so ustvarili svoje pesnitve, v prihodnjem letu pa jih čakata še pisanje proze in eseja.

Vrba na Gorenjskem. Rojstna hiša pesnika Franceta Prešerna. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Vrba na Gorenjskem.
Rojstna hiša pesnika Franceta Prešerna.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

"Cilj projekta je spodbujati mlade k literarnemu ustvarjanju ne zgolj skozi suhoparne šolske vsebine, ampak tudi širše," je za STA pojasnila Maja Zupan, direktorica Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, ki se je projekta lotil skupaj z javnim zavodom Trubarjevi kraji Velike Lašče in Zavodom Ivana Cankarja za turizem, kulturo in šport Vrhnika ter v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev.

Objavili so razpis za sodelovanje, na katerega so se lahko prijavili učenci zadnje triade osnovne šole in dijaki. Javilo se je 13 nadebudnih mladih, ki so do 1. novembra oddali svojo pesnitev. Predstavili jih bodo na današnji prireditvi v Vrbi, kjer bo zbrana tudi komisija, dogodek pa bo popestril glasbenik Aleksander Mežek.

Izbrali in nagradili bodo najboljše tri pesmi, nato pa bodo mlade ustvarjalce že pripravili na pisanje proze in raziskovalnega eseja, ki jih bodo interpretirali spomladi na Trubarjevi domačiji v Velikih Laščah in v Cankarjevi spominski hiši na Vrhniki. Na koncu bodo izbrali zmagovalca prvega Literarnega maratona, katerega dela bodo najbolj izvirna in perspektivna ter bodo najbolj prepričala žirijo.

Razglasitev in predstavitev najboljših tekmovalcev ter podelitev nagrad bo izvedena pred zaključkom šolskega leta v okviru dogodkov ob 180-letnici smrti velikega poliglota in prvega slovenskega bibliotekarja Matije Čopa.

Prvi dogodek Literarnega triatlona v Vrbi na drugi strani sovpada s praznovanjem 214. obletnice rojstva pesnika Franceta Prešerna. V Prešernovi rojstni hiši bo 3. decembra tradicionalno dan odprtih vrat, v goste pa bo prišel umetnostni zgodovinar Damir Globočnik, ki velja za največjega poznavalca upodobitev Prešerna in njegovih pesnitev.

Globočnik bo spregovoril o upodobitvah Zdravljice, ki letos praznuje 170-letnico nastanka. V zgodovini je bila upodobljena štirikrat. "Mi smo pa posebej ponosni, ker je v Prešernovi hiši sedaj na ogled razstava domačinke, akademske kiparke Andrejke Čufer, ki je sedaj zadnja avtorica, ki je upodobila Zdravljico," je poudarila Zupanova.