Slovenija 28.11.2014 4:00

Dragu Jančarju bodo v Parizu izročili prestižno francosko nagrado

Pariz, 28. novembra - Pisatelju Dragu Jančarju bodo danes v Parizu izročili prix du Meilleur livre etranger, prestižno nagrado za najboljšo tujo knjigo, ki jo podeljuje združenje francoskih kritikov in založnikov. Nagrajen bo za roman To noč sem jo videl, ki je pri francoski založbi Phebus izšel pod naslovom Cette nuit, je l'ai vue.

Ljubljana. Pisatelj Drago Jančar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisatelj Drago Jančar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Roman je bil sicer nominiran za tri nagrade - poleg prix du Meilleur livre etranger še za prix femina etranger (nagrado femina za tujo literaturo) in nagrado mesta Cognac.

Nagrada so doslej pisatelji, kot so Lawrence Durrell, Isaac Bashevis Singer, Gabriel Garcia Marquez, Vasilij Grossman, Salman Rushdie in Orhan Pamuk.

Jančar je ob novici o nagradi za časnik Delo dejal, da ga vsaj toliko kot priznanje veseli, da bo v francoščini izšlo še nekaj njegovih naslovov, v žepnih izdajah kmalu tudi nekaj del, ki so že izšla in so razprodana, najprej roman Severni sij in novela Joyceov učenec, ta že v tretji izdaji. "To pomeni, da sem zdaj nekako doma tudi v literarnem okolju, ki sem ga zmeraj občudoval in me je po svoje pomagalo oblikovati v mladih letih," je poudaril.

Roman To noč sem jo videl je izšel leta 2010 pri založbi Modrijan. Zanj je Jančar dobil tretjega kresnika. Literarna kritika je o njem zapisala, da je eno najboljših literarnih besedil o Slovencih, zapletenih v drugo svetovno vojno in med seboj.

Nagrado bodo Jančarju izročili v hotelu Sofitel Faouburg v Parizu.