Svet 28.11.2014 6:00

V Berlinu razstavili 200 fotografij Helmuta Newtona

Berlin, 28. novembra - V berlinskem Muzeju fotografije so na ogled postavili razstavo z naslovom Dela, trajno na posodo. Razstavo so pripravili ob 10. obletnici ustanovitve Sklada Helmuta Newtona, na njej pa je predstavljenih 200 del modnega fotografa Newtona. Od tega jih je po pisanju tujih tiskovnih agencij polovica razstavljena prvič.

Med razstavljenimi fotografijami so portreti znanih osebnosti, kot so Catherine Deneuve, Paloma Picasso, Karl Lagerfeld in David Bowie. Postavitev vključuje tudi nekaj črno-belih ženskih aktov v naravni velikosti. Razstavljene fotografije je Newtonov sklad trajno posodil Pruskemu skladu za kulturno dediščino.

Newton je zaslovel z akti in fotografijami, ki so bile objavljene v vodilnih modnih revijah. Njegova kariera je trajala več kot štiri desetletja.

Helmut Newton se je kot Helmut Neustaedter rodil v Berlinu v premožni judovski družini. Leta 1938 je pri 18. letih zapustil Nemčijo in odšel v Singapur. Od tam se je preselil in ustalil v Avstraliji, kjer je kot avstralski državljan spremenil priimek iz Neustaedter v Newton.

V 50. letih minulega stoletja je v Avstraliji naredil uspešno kariero modnega fotografa, pozneje je bival v Los Angelesu in Monaku. Umrl je leta 2004 v prometni nesreči v Los Angelesu.