Svet 2.12.2014 10:06

Duncan Campbell dobitnik Turnerjeve nagrade 2014

London, 2. decembra - Turnerjevo nagrado, najprestižnejšo britansko nagrado za sodobno umetnost, je letos prejel video umetnik Duncan Campbell. V Dublinu rojeni umetnik je nagrado prejel za uro dolg video z naslovom It for Others, ki vključuje od afriške umetnosti prek plesnih koreografij do podob pripadnikov Irske republikanske armade.

Omenjeni video 42-letnega umetnika, ki živi in dela v Glasgowu na Škotskem, je bil lani prikazan v škotskem paviljonu na beneškem bienalu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Campbell, ki je poznan po tem, da lepi skupaj stare arhivske posnetke, posnetke z YouTubea in cenzurirane erotične podobe, je video opisal kot delo o tem, "kako je mogoče posamezne zgodovine razumeti preko objektov".

Nagrado so umetniku predali na slovesnosti v londonski galeriji Tate. "Ta denar bo zame veliko spremenil, že nominacija pa me je zelo razveselila," je ob prejemu nagrade dejal umetnik.

Turnerjevo nagrado za sodobno umetnost, ki je vredna 25.000 funtov (31.203 evrov), podeljujejo od leta 1984. Namenjena je umetnikom, mlajšim od 50 let, ki živijo in delajo ali so bili rojeni v Veliki Britaniji.

Letos so bili zanjo nominirani še waleški umetnik James Richard, britanski performer Tris Vonna-Michell in kanadska umetnica Ciara Philips. Nominiranci prejmejo po 5000 funtov (6.240 evrov).

Med nagradami za umetniške dosežke je sicer Turnerjeva nagrada znana po kontroverznostih in škandalih in pogosto sproža burne razprave o položaju sodobne umetnosti. Doslej so jo med drugim prejeli kontroverzni Damien Hirst, pa tudi Steve McQueen in Grayson Perry. Lani jo je prejela francoska umetnica Laure Prouvost.