Na hitro prelistano 6.12.2014 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 6. decembra - Pri založbi Beletrina so v zbirki Koda izdali knjigo Bratka Bibiča Harmonika za butalce, pri Celjski Mohorjevi družbi pa v Redni zbirki 2015 zgodbe Giovannina Guareschija Don Camillo in Peppone 2. Mladinska knjiga je izdala knjigo Jamesa Bowna Bobovo darilo, založba Miš pa slikanico Žige X. Gombača in Ivana Mitrevskega Skrivnosti mladih levov.

Ljubljana. Knjiga Bobovo darilo britanskega avtorja Jamesa Bowena. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Bobovo darilo britanskega avtorja Jamesa Bowena.
Foto: STA

Ljubljana. Zgodbe Giovannina Guareschija Don Camillo in Peppone 2. Foto: STA

Ljubljana.
Zgodbe Giovannina Guareschija Don Camillo in Peppone 2.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Bratka Bibiča Harmonika za butalce. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Bratka Bibiča Harmonika za butalce.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Skrivnost mladih levov avtorja Žige X. Gombača. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Skrivnost mladih levov avtorja Žige X. Gombača.
Foto: STA

HARMONIKA ZA BUTALCE - MONOGRAFIJA O HARMONIKI IN NJENI VLOGI V RAZLIČNIH DRUŽBENIH KONTEKSTIH

Bratko Bibič v svoji knjigi sledi harmoniki po labirintih spreminjajočih se družbenih, kulturnih, umetnostnih in glasbenih razmer, katerih sopotnik in soustvarjalec so tudi raznolike zgodovinske in aktualne glasbene in harmonikarske prakse. Harmonika velja za eno najbolj razširjenih in priljubljenih glasbil na svetu, v novejšem času se je udomačila v malodane vseh glasbenih zvrsteh. Skupaj z nekaterimi zvrstmi ljudske, predvsem pa narodnozabavne glasbe je harmonika postala tudi pomemben simbol, s katerim se pasivno ali aktivno, pozitivno ali negativno identificira dobršen del slovenskega občestva vseh generacij. Podobno vlogo je harmonika igrala in še vedno igra tudi v drugih kulturah in družbah.

Bratko Bibič (1957), po izobrazbi magister filozofije, je mednarodno uveljavljen skladatelj, harmonikar in vokalist z obsežno diskografijo in številnimi koncerti. Velja za enega pionirjev t.i. emancipacije harmonike od stereotipov, s katerimi se povezuje, začetnikov gibanja world music (v 70. letih minulega stoletja) in predhodnikov eksperimentalnih avantgard nove glasbe na sceni newyorškega Downtowna (80. leta). Deloval je v številnih slovenskih in mednarodnih zasedbah. Poklicno in ljubiteljsko se ukvarja tudi z drugimi umetnostnimi praksami, zlasti s filmom kot tudi s kulturnimi študijami in kulturno politiko. Je avtor številnih člankov in publikacij, nazadnje je leta 2003 izdal delo Hrup z Metelkove.

DON CAMILLO IN PEPPONE 2 - DRUGI DEL PRIGOD ŽUPNIKA IN PARTIJSKEGA FUNKCIONARJA

Knjiga Don Camillo in Peppone 2 v prevodu Vasje Bratine prinaša naslednjih 51 s humorjem nabitih satiričnih zgodb, v katerih osrednje mesto pripada glavnima akterjema - župniku don Camillu in partijskemu funkcionarju Pepponeju. Avtor dela Giovannino Guareschi je eden najbolj znanih in tudi najbolj prevajanih italijanskih pisateljev, ki je zaslovel prav z zgodbami o don Camillu in Pepponeju. Cenil ga je tudi papež sv. Janez Dobri - tedaj Janez XXIII., ki ga je povabil v svoj svet za kulturo. Avtor v humoreskah na lahkoten način izraža svoj brezkompromisen spopad z vsem, kar je opazil gnilega v tedanji družbi. Guareschijeva iskriva satira je aktualna še danes, saj je pisana tako, da v vsakem času družbi drži ogledalo.

BOBOVO DARILO - KNJIGA O PRIJATELJSTVU MED ČLOVEKOM IN MAČKOM

Knjiga Bobovo darilo s podnaslovom Kako me je maček naučil pomena božiča je nadaljevanje svetovne uspešnice o prijateljstvu človeka in mačka Moj maček Bob. Britanski avtor James Bowen in njegov maček Bob sta eden najbolj nenavadnih pisateljskih parov zadnjega časa. Skupaj odkrivata pomen novih začetkov, človeškosti, ljubezni in prijateljstva. S svojo navdihujočo zgodbo vedno vnovič opominjata, kaj v življenju zares šteje. Tudi za to, da pisatelj zdaj ceni in uživa božič, je zaslužen njegov maček Bob. Knjigo je prevedla Katja Benevol Gabrijelčič.

SKRIVNOSTI MLADIH LEVOV - SLIKANICA, KI SPREGOVORI O OTROŠKIH STRAHOVIH

Slikanica Skrivnosti mladih levov predstavi strahove, s katerimi se soočajo levčki, ki bodo sicer nekoč kralji živali, v mladosti pa jih je marsičesa strah. Bojijo se teme, strele, groma, samote, grdih sanj. Vse strahove pa lahko preženejo toplina, prijaznost in stisk šape njihovih očetov. Knjiga tako otroku z razgibanimi ilustracijami pokaže, da to, da ga je strah, ni nič nenavadnega.

Žiga X Gombač (1976) je v zadnjih 12 letih spisal več kot 178 pravljic, pesmic in stripov za otroke ter jih objavil tako v revijah kot knjigah.