Slovenija 5.12.2014 6:00

V Novi Gorici se začenja festival Pixxelpoint

Nova Gorica, 5. decembra - S predotvoritveno slovesnostjo v galeriji ArtOpenSpace v Gorici se bo danes ob 18. uri pričel 15. mednarodni festival novomedijske umetnosti Pixxelpoint. Ob 20. uri sledi odprtje razstave Neumetnost in uradna otvoritev v novogoriški Mestni galeriji.

Festivalsko dogajanje bo do 12. decembra potekalo na različnih lokacijah v Novi Gorici in Gorici.

Letošnjo temo NEUMETNOST/NON-ART je razpisal kurator, umetnik Igor Štromajer. K sodelovanju je povabil 48 umetnikov in umetniških skupin z vsega sveta.

Kurator Igor Štromajer je študente Visoke šole za umetnost Univerze v Novi Gorici povabil k sodelovanju v več delih festivala, kar so poimenovali kar 3xE. To pomeni Exhibition, saj na razstavi sodelujejo magistrski študentje, Event, projekt v javnem prostoru, ki ga pripravljata Inga Mijatović & Luka Pompe, in Exchange, simpozij, na katerem pri izmenjavi mnenj sodelujejo študenti prvega letnika programa Digitalne umetnosti in prakse.

Med novostmi letošnjega Pixxelpointa so organizatorji na predstavitveni novinarski konferenci izpostavili posebni vodenji ne-umetnikov po razstavi. Obiskovalce bosta vodila in jim na svoj način poskušala predstaviti razstavljena umetniška dela Luka Manojlović in šolarka Špela Furlan.

Festival se je uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov medijske umetnosti v Sloveniji, znan je tudi v tujini.