Slovenija 7.12.2014 4:00

V Ljubljani se danes končuje Bienale oblikovanja

Ljubljana, 7. decembra - V Ljubljani se danes končuje Bienale oblikovanja BIO 50. Zadnji dan bienala bo, ker je prva nedelja v mesecu, ponudil brezplačen vstop na vse lokacije bienala, ter še zadnje vodene oglede po razstavah. Ti se bodo zvrstili ob 11. uri v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ob 13. uri bo v Moderni galeriji in ob 14. uri v Galeriji Jakopič.

Ljubljana, MAO. Bienale oblikovanja. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, MAO.
Bienale oblikovanja.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Po razstavah bodo obiskovalce popeljali kustosi BIO 50 Jan Boelen, Maja Vardjan in Cvetka Požar, piše na spletni strani MAO.

BIO 50 je bil zasnovan kot oblikovalski eksperiment, ki je sodelujoče avtorje, njihove mentorje, podjetja, institucije, pa tudi organizatorje postavil v novo vlogo. Njegov namen je bila krepitev lokalne in mednarodne oblikovalske mreže ter oblikovanje podlage za dolgoročne povezave in projekte, ki se bodo nadaljevali tudi po zaključku bienala. Kakšen bo njihov uspeh, bo tako mogoče oceniti šele ob naslednjem bienalu, so zapisali organizatorji.

Boelen si je BIO 50 zamislil kot prostor produkcije in bienale iz tradicionalne razstave predmetov spremenil v oblikovalski laboratorij. Skupine so z delom pričele po uvodni konferenci BIO 50 v februarju, ki je v Ljubljano pritegnila več kot 120 sodelujočih. Delo je potekalo tako na terenu kot preko spleta.

Glavna razstava 3, 2, 1 TEST, ki je na ogled v MAO, Galeriji Jakopič in Moderni galeriji, predstavlja rezultate šestmesečnega sodelovanja oblikovalcev, strokovnjakov, institucij in podjetij, ki so delovali v 11 skupinah. Na njej je videti prototipe, začetne ideje, rezultate različnih testov - vse, kar je v jedru oblikovalskega procesa.

Spremlja jo retrospektivna razstava Bienale (industrijskega) oblikovanja skozi 50 let, ki je na ogled v Galeriji Jakopič. Na njej je predstavljen izbor del, ki so bila na ogled na prejšnjih bienalih.

V petek je v MAO potekala tudi konferenca na temo Prihodnost politike oblikovanja v Sloveniji - BIO 50 kot inspiracija. Cilj konference je bil ugotoviti, kako izkušnje oblikovalskih eksperimentov in sodelovanj na bienalu uporabiti za bodoče politike oblikovanja v Sloveniji.