Slovenija 5.12.2014 13:18

Pri Sanjah Poti in brezpotja Slava Vajta ter koncertni album Brencl bande

Ljubljana, 5. decembra - Pri založbi Sanje je izšlo delo Poti in brezpotja Slava Vajta, ki združuje avtorjeve potopise, zgodbe in utrinke. Le te povezuje Vajtovo doživljanje sveta, družbe in človeka. Nabor zgoščenk založbe je dopolnil izid koncertnega albuma Brencl bande z naslovom V živo, v broširani izdaji pa je izšel ponatis avtobiografije Nelsona Mandele.

Vajt je fotograf in filmski ustvarjalec, ki mu tudi pisanje ni tuje. V delu Poti in brezpotja, ki je pri Sanjah izšlo ob Vajtovi 80-letnici, so zbrani potopisi, zgodbe in utrinki. Kot je avtor povedal na današnji novinarski konferenci, vse tri dele veže to, da v vseh stvareh išče sebe in svoje resnice, ob tem pa razmišlja o ljudeh in družbi. "Gre za refleksije vsega, kar sem doživel," je dejal.

Dodal je, da dela ni napisal zato, da bi se komu dokazoval ali iskal svoj prostor v kulturnem svetu. Bi si pa želel, da bi ljudje med prebiranjem knjige vzpostavili dialog med napisanim in lastnimi razmišljanji. "Kdor bo to knjigo bral površno, ne bo imel ničesar od nje," je opomnil. Vajt pravi, da mora biti človeku v aktivni dobi vodilo učenje, ne pa zabava, ključ do sreče pa vidi v tem, da posameznik najde samega sebe in se povzdigne nad družbeno vsiljene vzorce.

Brencl banda, ki je doslej izdala že dva albuma - Zemljin ples in Vetrovna svatba, se tokrat predstavlja z novim albumom V živo, ki je bil posnet na njihovem koncertu v Salonu za eno glasbo. Urednica Tjaša Koprivec je izid albuma napovedala z besedami: "Brencl banda potuje tja čez daljno morje, v pokrajino, ki leži med portreti duš, v divje, z mesečino obdano prostorje, kjer se snideta polnokrven glas in živa glasba."

Vodja Brencl bande Andrej Boštjančič - Ruda je povedal, da so na albumu ujeli koncertno vzdušje, ki ga bo doma z veseljem podoživel vsak njihov poslušalec. Koncertni album vključuje pesmi iz obeh studijski izdelkov skupine ter novi skladbi Črešnjevska in Anovi. Boštjančič je še dejal, da navdih za pisanje skladb išče v vsakdanu. Poudaril je, da so "banda", ki res veliko nastopa, najraje po manjših klubih ali lokalih: "Naše vodilo je non stop muzika!"

Ob današnji prvi obletnici smrti nobelovca Mandele, enega ključnih borcev za človekove pravice in rasno enakopravnost, so pri Sanjah predstavili broširani ponatis njegove avtobiografije Dolga pot do svobode, ki jo je prevedla Jedrt Maležič.

Ustanovitelj in programski direktor Zavoda Global Max Zimani je avtobiografijo označil kot lepo in poučno knjigo za vse tiste, ki jih zanima afriška realnost in zgodovina. Dodal je, da so v njej sicer navedena številna zgodovinska dejstva, a kljub temu prinaša prijetno branje, saj je polna aforizmov in humorja. Zimanija je najbolj pritegnilo to, da je dogodke iz življenja Mandele, svetovnega velikana, lahko povezal z vsakdanom. To kar se je zgodilo njemu, se je zgodilo tudi številnim drugim ljudem. Zato je menil, da je to knjiga, ki jo je treba brati med vrsticami.