Slovenija 8.12.2014 4:00

Za uvod v 11. Animateko kar tri projekcije

Ljubljana, 8. decembra - S projekcijo celovečernega animiranega filma Kamenje v mojih žepih, ki ga podpisuje Signe Baumane, se bo ob 19. uri v Slovenski kinoteki začela 11. izdaja festivala animiranega filma Animateka. Pred tem bo ob 17. uri program Slon uvedla projekcija brazilskega celovečernega animiranega filma Deček in svet, večer pa bo zaokrožil film Re-Cycling.

Ljubljana. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Program 11. festivala Animateka bo razvejan in bogat, letos prinaša kar devet celovečercev. Stalnica so jagodni izbor in program Slon za otroke in mlade, med novostmi pa je pilotski projekt za profesionalce Odprta platforma. Žiranti bodo predstavljeni bodisi preko retrospektive, ali pa so pripravili svoj nabor animiranih filmov. Zanimiva bo retrospektiva Omnibus v animiranem filmu, festival pa bodo popestrile še delavnice, pogovori z avtorji ter koncerti.

Tekmovalni program festivala zaznamuje nabor vzhodnoevropskih in srednjeevropskih filmov. Programski direktor festivala Igor Prassel je na nedavni novinarski konferenci dejal, da bo letošnji tekmovalni program pokazal, kako živa, zdrava in v zelo dobri formi je animacija iz regije. Najboljšega bo izbrala petčlanska mednarodna žirija, nagrado, vredno 2000 evrov, pa bo letos prvič podelila RTV Slovenija. Nagrado občinstva bo sponzoriralo Društvo slovenskega animiranega filma.

V tekmovalnem programu evropskih študentskih animiranih filmov, ki predstavlja mlade upe avtorske animacije, se bo za nagrado Univerze v Ljubljani in Univerze v Novi Gorici potegovalo 50 študentov.

Vodilo letošnje Animateke so nasmejane animirane podobe gostujočega japonskega risarja Akinorija Oišija. V goste Animateke sicer prihaja 120 gostov. Med njimi velja izpostaviti oskarjevko Suzie Templeton ter nemškega avtorja Andreasa Hykadeja.