Svet 8.12.2014 12:40

Varčevalni ukrepi v Italiji sprožili proteste ob odprtju sezone v milanski Scali

Milano, 8. decembra - Pred milansko operno hišo Scala so se v nedeljo zvečer, ko so odprli novo operno sezono, zbrali protestniki, ki so izražali nasprotovanje reformam in varčevalnim ukrepom italijanske vlade. Pri tem je prišlo do prerivanja s policisti, v katerem sta dva policista utrpela poškodbe, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ljubljana. Zastava Italije. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana.
Zastava Italije.
Foto: Stanko Gruden/STA

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je nedaleč od opere, v kateri je sloviti dirigent Daniel Barenboim kot glasbeni direktor zadnjič odprl operno sezono, letelo kamenje in steklenice. Britanski BBC pa poroča, da so proti policistom letele tudi rakete, jajca in zelenjava. Protestniki so med drugim izražali nezadovoljstvo nad nedavno sprejeto reformo trga dela, ki omogoča lažje odpuščanje.

Odprtje sezone v Scali, za katerega so v nedeljo izbrali Beethovenovega Fidelia, se velikokrat udeležijo slavni športniki, politiki in poslovneži, a tokrat med njimi ni bilo premiera Mattea Renzija ali predsednika Giorgia Napolitana. S tem sta se izognila usodi drugih bogatih gostov - nekateri so za vstopnice plačali tudi 2000 evrov - ki jih je nad razmerami v državi jezna množica pozdravila z glasnim posmehom.

V Argentini rojeni izraelski dirigent Barenboim, ki bo v začetku leta predčasno zapustil milansko Scalo, si je kljub zunanjemu burnemu dogajanju znotraj opere prislužil več minut dolg aplavz.

Zaskrbljujoče gospodarsko stanje Italije naj bi sicer prizadelo tudi finance najbolj znane operne hiše v državi.