Svet 9.12.2014 5:00

Rattle bo po slovesu od Berlinskih filharmonikov ostal v Berlinu

Berlin, 9. decembra - Šef dirigent Berlinskih filharmonikov Simon Rattle bo tudi po slovesu od Berlinskih filharmonikov leta 2018 ostal v Berlinu. Po tem datumu želi več dirigirati v Državni operi in Nemški operi, je povedal v intervjuju za nedeljski Berliner Morgenpost. Vodenje katere od opernih hiš sicer ne namerava prevzeti.

"Še ena družina bi bila preveč," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal britanski maestro, ki s svojo soprogo, mezzosopranistko Magdaleno Kožena in tremi otroki živi v Berlinu. Na čelu tamkajšnjega filharmoničnega orkestra je od leta 2002.

Z Berlinski filharmoniki je debutiral leta 1987 z Mahlerjevo šesto simfonijo, dve leti kasneje pa so ga člani orkestra izbrali za naslednika Claudia Abbada, ki je z iztekom pogodbe leta 2002 napovedal svoj odhod. Po svojem prihodu v Berlin je Rattle orkester s 130-letno tradicijo preoblikoval v fundacijo ter s tem dal več besede njenim članom kot politiki.

Kot dirigent je najbolj znan po svojih interpretacijah skladateljev poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja, poustvarja pa tudi sodobno glasbo.