Slovenija 9.12.2014 11:07

Jože Tisnikar odslej s spominsko sobo

Kidričevo, 9. decembra - Koroški slikar Jože Tisnikar, o katerem je bil posnet dokumentarni film z naslovom Mož s krokarjem, bo dobil spominsko sobo v galerija FO.VI v Strnišču pri Kidričevem. Spominsko sobo v galeriji, ki je v lasti družine Forbici, bodo odprli drevi ob 19. uri. Sledil bo ogled dokumentarnega filma in pogovor z ustvarjalci.

Ptujsko Kulturno umetniško društvo Art Stays je pred nekaj leti odprlo umetniški rezidenčni center v Strnišču pri Kidričevem, ki je v lasti družine Forbici. Da v njem odprejo sobo v spomin na koroškega slikarja Jožeta Tisnikarja, je krivo dolgoletno poznanstvo in druženje galerista Vladimirja Forbicija s Tisnikarjem, ki je leta 1998 umrl v prometni nesreči.

Kot je danes STA povedal Vladimir Forbici, je spominska soba, v kateri bo stalno na ogled osem Tisnikarjevih slik, namenjena tako spominu na Tisnikarja kot na njegova dela. Želijo si, da bi vsako leto v poznojesenskem času pripravili večji dogodek v spomin na koroškega slikarja. Letos je to ogled dokumentarnega portreta scenaristke in režiserke Sonje Prosenc, prihodnje leto načrtujejo simpozij.

Jože Tisnikar (1928-1998) je znan po svojevrstnem načinu slikanja. Njegove slike so odraz sveta preprostih ljudi. Glavna ikonografska tema njegovih del je bila smrt, pogosto je upodabljal tudi osamljenost vsakega živega bitja, tako človeka kot živali.

Tisnikar se je med leti 1954 in 1964 slikarsko izoblikoval pod mentorstvom akademskega slikarja Karla Pečka. Najbolj je poznan po upodobitvah krokarjev in temačnih podobah ekspresivnih in eksistencialističnih vsebin. Za slikarska dela, razstavljena v letu 1969, je leta 1970 dobil nagrado Prešernovega sklada.

Dvakrat se je preizkusil tudi kot scenograf. Naredil je likovno zasnovo za lutkovno igro Svetlane Makarovič Mrtvec pride po ljubico (1986) in scenske predloge za dramo Singer za Shakespeare Theatre v Londonu (1989).