Slovenija 10.12.2014 21:16

Ivo Svetina novi predsednik DSP

Ljubljana, 10. decembra - Novi predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) je Ivo Svetina. Svetino je na mesto predsednika pisateljskega društva danes izvolil občni zbor društva za mandatno dobo treh let. Svetina je za STA dejal, da je načrtov veliko. Predvsem je po njegovih besedah treba povrniti dostojanstvo pisateljskemu poklicu in slovenski knjigi.

Ljubljana. Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Ivo Svetina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Ivo Svetina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Poleg tega bo društvo nadaljevalo z vsemi projekti in programi, od festivala Vilenica do slovenske pisateljske poti, ki so že njegova zaščitna znamka. Treba pa bo tudi pritegniti mlajše, že včlanjene pisateljice in pisatelje, da se polno angažirajo v društvu.

Izvoljeni so bile tudi člani novega upravnega odbora DSP. To so Vinko Möderndorfer, Feri Lainšček, Marko Sosič, Janja Vidmar, Jani Virk, Marko Kravos, Gabriela Babnik, Dragica Haramija, Draga Potočnjak in Peter Kovačič Peršin. Za mesta v upravnem odboru se je potegovalo 20 kandidatk in kandidatov. Mandat članov upravnega odbora traja tri leta.

Pesnika in dramatika Svetino, ki je bil v prejšnjem mandatu podpredsednik društva, je na mesto predsednika DSP kandidiral prejšnji upravni odbor društva. Na mestu predsednika pisateljskega društva je nasledil Vena Tauferja, ki je DSP vodil od decembra 2011.

Svetina je diplomiral iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Je avtor več kot 20 pesniških zbirk in okoli desetih dram. Podpisuje tudi esejistična dela Zlata kapica in Platonovi mizarji ter dela za otroke, med njimi Pravljico o jari kači. Nazadnje je deloval kot direktor Slovenskega gledališkega muzeja.