Svet 12.12.2014 5:00

V Vicenzi razstava Tutankamon, Caravaggio, Van Gogh

Vicenza, 12. decembra - Bazilika Palladiana v Vicenzi bo gostila razstavo z naslovom Tutankamon, Caravaggio, Van Gogh - večeri in noči od starega Egipta do leta začetka 20. stoletja. Postavitev, ki bo združila 113 umetnin, bo razdeljena v šest sekcij, vsako pa se bo osredotočilo na drug vidik nočnih prizorov v slikarstvu in kiparstvu skozi zgodovino.

Ljubljana. Kip egipčanskega faraona, artefakt. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kip egipčanskega faraona, artefakt.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Videti bo mogoče egiptovske nagrobne skulpture, med njimi pozlačeno Tutankamonovo glavo, pa tudi mojstrovine umetnikov, kot so bili Caravaggio, El Greco, Hopper, Rothko in Van Gogh. Dela za razstavo je posodilo 30 muzejev.

Razstava bo na ogled od 24. decembra do 2. junija prihodnje leto, že v predprodaji pa je bilo po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa izdanih več kot 100.000 vstopnic.

Bazilika Palladiana je po pisanju Anse že sama po sebi vredna ogleda. Cerkev, ki je bila dokončana v poznem 16. stoletju, je od leta 1994 vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine. Pred kratkim obnovljena cerkev si je prislužila tudi nagrado Evropske unije za kulturno dediščino 2014.

"V malo več kot dveh letih je v baziliko vstopilo 650.000 obiskovalcev, od tega si jih je 420.000 ogledalo dve slikarski razstavi v cerkvi," je dejal podžupan mesta Jacopo Bulgarini d'Elci. "V tem kriznem času smo povezali kulturo in turizem ter dobili zmagovalno kombinacijo" je dodal.