Svet 14.12.2014 6:00

Restavratorji ob čiščenju Constableove slike odkrili podobo vodomca

London, 14. decembra - Restavratorji so ob čiščenju oljne slike angleškega romantičnega slikarja Johna Constablea Mlin na vodi odkrili drobno podobo vodomca, skritega pod plastjo umazanije. Umetnostne zgodovinarje je odkritje omenjene ptice na sliki iz leta 1814 presenetilo, saj niso niti slutili, da se skriva pod umazanijo, piše The Telegraph.

Constable je drobnega ptička naslikal na sredini slike, kako prhuta nad vodo. Podoba je tako majhna, da je tekom let izginila pod plastjo umazanije in potemnelega firneža.

Odkrila jo je konservatorka Rosalind Whitehouse med proučevanjem povečave digitalne fotografije slike, ki so jo posneli potem, ko so z umetnine odstranili plast firneža. Kot je dejala, je bila slika verjetno nazadnje očiščena pred več kot 100 leti, zato je stari firnež že toliko potemnel, da je zakril njene originalne barve.

Čiščenje slike pa je razkrilo še nekatere druge podrobnosti o njej. Tako je denimo sedaj vidno, da je umetnik spremenil položaj dimnika na hiši. Ob natančen ogledu slike je še vedno viden njegov prvotni položaj. Videti je tudi, da je Constable prvotno na sredini slike naslikal še več ptic, a jih je pozneje preslikal.

John Constable je slikarstvo študiral na Kraljevi akademiji v Londonu. Največji del življenja je prebil v okolju domačega Suffolka. Za njegovo ustvarjanje je značilno, da je pri slikanju narave opustil tradicionalen ateljejski slog in se s slikarskim platnom napotil v naravno okolje. Njegovi pejsaži so subtilne refleksije vzdušja sredi narave.