Svet 13.12.2014 5:00

Na tradicionalnem vatikanskem božičnem koncertu letos tudi Patti Smith

Rim, 13. decembra - V Vatikanu bo danes potekal tradicionalni božični koncert. Med nastopajočimi je tudi ameriška umetnica Patti Smith, ki velja za boginjo punka. Glasbenica, ki je izjemno naklonjena papežu Frančišku, je svetega očeta spoznala aprila lani med enim od njegovih nastopov na Trgu svetega Petra.

Ljubljana. Knjiga avtorice Patti Smith z naslovom Pač mulca (Založba Modrijan). Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Patti Smith z naslovom Pač mulca (Založba Modrijan).
Foto: STA

Smithova se je odzvala na papeževo vabilo, da nastopi na tradicionalnem božičnem koncertu, na katerem se bo zvrstilo skupaj 18 glasbenikov. Koncertni dogodek v Conciliation Auditorium bo v živo prenašala prenašala televizija.

Glasbenica in vizualna umetnica Patti Smith je priznanje dosegla v 70. letih minulega stoletja z revolucionarnim spajanjem poezije in rocka. Njen ključni album Horses, za katerega jo je fotografiral Robert Mapplethorp, je bil razglašen za enega izmed stotih najboljših albumov vseh časov. Posnela je 12 plošč.

Na vatikanskem koncertu bo Smithova, ki se je pred dobrim tednom ustavila tudi v Vidmu, nastopila z družinskim bandom, ki ga poleg nje in posvojenca Tonyja Shanahana sestavljata še hči Jesse in sin Jackson.

Prvi vatikanski božični koncert je potekal leta 1993. Na letošnjem bodo poleg Smithove med drugim nastopili britanski pevec Steve Edwards, ameriški glasbenik CeCe Rogers, italijanski glasbenik Renzo Arbore, italijanska pevka Alessandra Amoroso, zmagovalka italijanskega šova talentov, nuna Cristina Scuccie, italijanska kantavtorka Mariella Nava in Art Voice Academy, piše na spletni strani Conciliation Auditorium.