Svet 15.12.2014 6:00

Pred 70 leti preminil sloviti glasbenik Glenn Miller

Des Moines, 15. decembra - Pred 70. leti je na današnji dan preminil ameriški glasbenik Glenn Miller, poznan kot avtor skladb, kot so In the Mood, Tuxedo Junction, Little Brown Jug, Chattanooga Choo Choo in Moonlight Serenade. Po njem je poimenovan tudi orkester, s katerim se je proslavil kot eden najbolj priljubljenih izvajalcev plesne oziroma swing glasbe na svetu.

Jazzovski pozavnist, skladatelj in dirigent Glenn Miller, rojen leta 1904 v kraju Clarinda v ameriški zvezni državi Iowa, je pred glasbeno kariero študiral matematiko. Kot poklicni glasbenik pozavnist je od leta 1926 igral v orkestru Bena Pollacka, od leta 1934 v orkestru bratov Dorsey, od leta 1935 pa z zasedbo, ki jo je vodil Ray Noble, piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Leta 1938 je sestavil svoj orkester, s katerim je pozneje zaslovel po vsem svetu. Med drugo svetovno vojno je vodil orkester ameriških letalskih sil v Evropi in tudi tu postal simbol jazzovske glasbe ter modernega ritma.

Ustvaril je značilen orkestralni zvok s saksofonsko sekcijo in poudarjeno vlogo klarineta. Njegov orkester je bil eden najuspešnejših v zgodovini jazza. Orkester je nanizal nekaj tisoč koncertov in navdušil več milijonov obiskovalcev. Svojo dozo swinga in jazza je orkester predstavil tudi v Sloveniji, nazadnje leta 2011 z radijskim big bandom.

Miller naj bi uradno umrl v letalski nesreči, a okoliščine njegove smrti niso bile nikoli povsem pojasnjene.