Slovenija 15.12.2014 5:00

Bryan Adams navdušil na koncertu v Stožicah

Ljubljana, 15. decembra - Kanadski rocker Bryan Adams se je v nedeljo v okviru turneje ob 30. obletnici izida albuma Reckless, njegovega četrtega studijskega in hkrati najuspešnejšega albuma, po osmih letih vnovič vrnil v Slovenijo. Nastopil v Areni Stožice ter navdušenemu občinstvu priredil nepozabno praznovanje rojstnega dne albuma.

Ljubljana, Stožice. Koncert Bryana Adamsa v Stožicah. Foto: Beti Gačnik/STA

Ljubljana, Stožice.
Koncert Bryana Adamsa v Stožicah.
Foto: Beti Gačnik/STA

Adams, ki je v 80. in 90. letih brez dvoma veljal za najbolje prodajanega glasbenika, je album Reckless izdal 5. novembra 1984, na svoj 25. rojstni dan. Na njem so uspešnice, kot so Summer of 69, Run To You, Heaven in It's Only Love, ki se v vseh teh letih niso prav nič postarale in jih je še danes pogosto slišati na radijskih postajah.

Danes 55-letni Kanadčan se je na odru pojavil točno, oblečen povsem v črno, z istim šarmom in raskavimi glasom ter podobno frizuro kot takrat leta 1984, a nekaj več briljantine v laseh. Slavljencu v čast je nastop začel z naslovno pesmijo Reckless, v kateri poje: "Lahkomiselna si. Kaj naj storim?"

Odgovora seveda ni potreboval in občinstvo je s skladbami v skorajda enakem vrstnem redu kot na albumu popeljal na z divjimi rockovskimi ritmi in otožnimi baladami prepleteno potovanje v preteklost.

Na koncertu so se udarne uspešnice, kot so Run to You, Kids Wanna Rock in She's Only Happy When She's Dancin', izmenjevale s počasnejšimi ritmi, ki so jih narekovale pesmi Please Forgive Me, It's Only Love, Cloud No.9 ter All For Love, ki jo je odpel solo kot zadnjo v dodatku, h kateremu ga je priklicalo občinstvo.

A šele po četrti pesmi je obiskovalcem, ki so skorajda napolnili dvorano Stožice, povedal, kje pravzaprav so. "Dober večer. Ime mi je Bryan," se je predstavil in dodal, da danes praznujemo 30-letnico od izida albuma Reckleess. Le kam so šla ta leta?

Adams je med nekaj več kot dve uri trajajočim dogodkom odpel tudi balado Let me Down Easy, ki jo je sicer posnel že pred 30 leti, a zanjo ni bilo prostora na takratnih vinilnih ploščah. "Takrat tehnologija tega ni dopuščala, a potem so odkrili čudovito iznajdbo, imenuje se CD," se je pošalil. Pesem, ob kateri so v dvorani zasvetili ekrani mobilnikov, je tako našla prostor na jubilejni različici albuma Rockless, dopolnjeni z bonus materiali, ki je izšla septembra.

Večkrat je mikrofon obrnil v dvorano. Sprva presenečeni poslušalci so morali tako ob kitarski spremljavi sami odpeti prvi dve kitici balade Heaven, preden se jim je pridružil z refrenom. To jim je tudi odlično uspelo in so bili na koncu koncerta deležni pohvale.

Odpel je tudi nekatere druge svoje uspešnice z ostalih dosedanjih 11 albumov. S svojega zadnjega studijskega albuma Tracks of My Years, ki ga je izdal pred komaj dvema mesecema, je denimo v program ljubljanskega koncerta vključil prvi singel She Knows Me.

Adams je turnejo ob 30-letnici izida albuma Reckless začel oktobra v ZDA, sredi novembra pa prišel v Evropo, kjer je že nastopil v Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Belgiji, na Nizozemskem, v Švici in Avstriji. V Slovenijo je dopotoval iz Innsbrucka, že danes pa bo znova nastopil v Avstriji, tokrat na Dunaju.