Slovenija 15.12.2014 13:08

Jaša Mrevlje Pollak slovenski predstavnik na 56. beneškem likovnem bienalu

Ljubljana, 15. decembra - Slovenijo bo na 56. beneškem bienalu zastopal Jaša Mrevlje Pollak s projektom Zaklop/Nasilna nuja za utelešeno prisotnost. Kot so zapisali na ministrstvu za kulturo, gre za izviren, dinamičen in inovativen projekt, ki ima vse pogoje za odmevno predstavitev na bienalu. Organizator predstavitve je Umetnostna galerija Maribor (UGM).

Projekt Zaklop/Nasilna nuja za utelešeno prisotnost ima po prepričanju strokovne komisije prepričljiv in natančno razdelan promocijski načrt in je izrazito usmerjen v animacijo bienalskega občinstva.

Obsegal bo stalno postavitev in aktivnosti v smislu umetnosti v nastajanju. V Arzenalu bo stal velik arhitekturni objekt, ki bo predstavljal avtorjevo interpretacijo štirih socialnih krogov - hiše, prostora produkcije, sakralnega in javnega prostora. Objekt bo obenem nosilec performativne, vizualno-zvočne instalacije in bo skupini avtorjev ter performerjev omogočal večmesečno sobivanje in ustvarjanje.

Arhitekturna lupina, ki bo obdajala več medsebojno povezanih modularnih celic, bo posrednik med živo umetniško produkcijo in obiskovalci bienala. Po eni strani bo omogočila umetniško izolacijo, po drugi se bo odpirala h gledalcu in mu nudila vpogled v notranjo logiko umetniškega ustvarjanja. Mrevlje Pollak je za osrednje teme projekta izbral upor, sodelovanje in upanje.

Osnovno performativno telo bodo sestavljali Mrevlje Pollak, Michele Drascek, ki je tudi kustos projekta, Janez Vidrih in Tine Grgurevič. Pridružili se jim bodo zunanji performerji. Projekt bo trajal vseh 28 tednov bienala.

Mrevlje Pollak je z nekaterimi sodelavci pri projektu, ki prihajajo iz mednarodnega prostora, že sodeloval v preteklosti in si tako pridobil reference v tujini. Njegov umetniški projekt Apnea's Rhapsody v newyorški galeriji On Stellar Rays je bil po izboru revije Modern Painters ena najboljših razstav v letu 2011. Revija ga je istega leta uvrstila med 100 najobetavnejših umetnikov na svetu. Odmeven je bil tudi drugi večji ameriški projekt Crystal C v sodelovanju z galerijo Pioneer Works iz New Yorka v letošnjem letu.

Komisarka predstavitve je Simona Vidmar, kustosinja razstave je Aurora Fonda.

Organizator slovenske predstavitve na 56. beneškem bienalu je bil izbran prek javnega ciljnega razpisa. Pristojna strokovna komisija je obravnavala pet vlog. Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je UGM imenovala na predlog strokovne komisije.

Mednarodna likovna razstava v Benetkah bo od 9. maja do 22. novembra prihodnje leto na ogled v Vrtovih in v Arzenalu. Kurator Okwui Enwezor je 56. beneški likovni bienale naslovil All the World's Futures - Vse prihodnosti sveta.