Svet 16.12.2014 6:00

V londonski galeriji Courtauld Goyeve risbe stark in čarovnic

London, 16. decembra - V londonski galeriji Courtauld bodo 26. februarja odprli razstavo risb stark in čarovnic španskega slikarja Francisca de Goye (1746-1828). Na ogled bo 22 risb iz albuma, ki ga je umetnik ustvaril v zadnjih letih življenja. Risbe, ki so sicer razpršene po različnih muzejih in zasebnih zbirkah, bodo tokrat prvič ponovno združene.

Album, ki bo predstavljen v Londonu, je eden od osmih, ki jih je Goya naredil zase in ki jih je pokazal le ozkemu krogu svojih prijateljev. Albumi so označeni s črkami od A do H, pri čemer so v albumu s črko D zbrane risbe, ki kažejo umetnikovo navdušenje nad čarovništvom in vražami. To bo po pisanju revije The Guardian prvič, da bo kateri izmed njih združen na tak način.

Po besedah Stephanie Buck iz galeriji Courtauld je to, da bodo uspeli zbrati skupaj vse risbe, izjemno. Kot je dejala, risbe prikazujejo različne plati človekovega značaja in odsevajo Goyevo zaskrbljenost nad njegovimi življenjskimi okoliščinami in dogajanjem v svetu. Bil je star in popolnoma gluh zaradi številnih bolezni, poleg tega se mu je močno zasidrala v spomin vojna med Napoleonom in špansko krono.

Po besedah vodje galerije Ernsta Vegelina van Claerbergena bo razstava mejnik v proučevanju Goyevega dela in bo dala dobro podlago za nadaljnja raziskovanja. Dodal je, da bo javnost z njo dobila zanimiv in poučen vpogled v slikarjevo zasebnost. Razstava bo na ogled do 25. maja.