Slovenija 16.12.2014 14:40

V MGML prihodnje leto v znamenju pomembnih obletnic in projekta Voda

Ljubljana, 16. decembra - V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) bodo leto 2015 zaznamovali konec prenove Plečnikove hiše in nekatere pomembne zgodovinske obletnice, med njimi 80-letnica ustanovitve Mestnega muzeja Ljubljana ter 150-letnica rojstva urbanista in arhitekta Maksa Fabianija. Kot osrednji projekt pa napovedujejo razstavo Voda v Mestnem muzeju Ljubljana.

Ljubljana. Pred Mestnim muzejem Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana.
Pred Mestnim muzejem Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Prenovljena Plečnikova hiša bo vrata za javnost predvidoma odprla septembra 2015. V njej bo poleg obstoječe ambientalne razstave, za katero bodo vsi predmeti konservirani, v pritličju postavljena nova stalna razstava o arhitektovem življenju in delu. Spremljali jo bodo raznovrstni pedagoški in andragoški programi, del prostorov pa bo namenjen študiju in dostopu do gradiva predvsem strokovnjakom in študentom arhitekture.

S projektom Voda želijo v MGLM predvsem predstaviti muzejske zbirke iz depojev, ki jih javnost še ni videla ter osveščati najširšo javnosti o pomenu vode v preteklosti in danes ter o pomenu aktivne udeležbe pri ohranjanju vode za prihodnost.

Leto 2015 bo še vedno v znamenju 2000-letnice ustanovitve Emone, poleg tega bodo v MGML spomnili na 70-letnico konca druge svetovne vojne.

Kot osrednjo razstavo v Galeriji Jakopič v prihodnjem letu napovedujejo retrospektivo kiparja Stojana Batiča, ki bo praznoval svojo 90-letnico. Kot so zapisali, je Batič slovensko kiparsko in vizualno umetnost zaznamoval z močnim avtorskim pečatom, klasičnim razumevanjem umetnosti in obvladovanjem zahtevnih kiparskih materialov. Na razstavi bodo predstavljene tako manjše kot javne plastike.

V Mestni galeriji Ljubljana bodo nadgradili razstavo Od znotraj navzven (Inside Out), ki bo prispevala k diskurzu o institucionalni kritiki. Z razstavo Hommage a Malevič - 100 let črnega kvadrata pa bodo obeležili 100-letnico prvega suprematističnega objekta ruskega umetnika Kazimirja Maleviča, slike z izvirnim naslovom Štirikotnik, znane pod imenom Črni kvadrat na belem ozadju.

Z letošnjim letom so v MGML zadovoljni. Na razstavi Kolo, 5200 let, ki je javnosti prvič predstavila najstarejše leseno kolo na svetu, najdeno na Ljubljanskem barju, so v slabem letu dni našteli kar 36.220 obiskovalcev, so zapisali v sporočilu za javnost.

Institucionalni okviri MGML pa so bili preseženi pri projektu Emona 2000. Mestni muzej Ljubljana je bil pobudnik projekta, ki se je v vseljubljanski izvedbi izkazal za izjemno uspešnega, razstavo Emona: mesto v imperiju v muzeju pa si je v dobrega pol leta ogledalo že 24.000 obiskovalcev.

V Galeriji Jakopič je retrospektivno razstavo Jožeta Ciuhe videlo približno 6400 obiskovalcev, na fotografski razstavi Josefa Koudelke pa so jih našteli približno 5000, so še zapisali v MGML.