Svet 18.12.2014 5:00

V Egiptu odkrili restavrirani kolosalni kip faraona Amenhotepa III.

Kairo, 18. decembra - Arheologi so v Luksorju odkrili restavrirani kolosalni kip faraona Amenhotepa III.. Kip, ki se je prevrnil v potresu pred več kot 3000 leti, prikazuje stoječega faraona v koraku. Sedaj po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ponovno stoji ob severnih vratih v faraonov grobni tempelj na zahodnem bregu Nila.

Egipt, Kairo. Egipt, izkopanine, sfinga. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA

Egipt, Kairo.
Egipt, izkopanine, sfinga.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Tempelj je širši javnosti poznan po 3400 let starih Memnonovih stebrih, orjaških kamnitih kipih Amenhotepa III., čigar vladavina je po prepričanju arheologov pomenila političen in kulturni vrhunec starodavne egiptovske civilizacije.

Skoraj 13 metrov visok kip, ki so ga odkrili v nedeljo, je postavljen poleg podobe Amehotepa III., ki so jo odkrili marca in kjer je faraon prav tako upodobljen v koraku. Memnonova stebra sta sicer visoka 21 metrov, a faraona prikazujeta v sedečem položaju.

"To sta doslej najvišji znani podobi egiptovskih kraljev, upodobljenih v koraku," je dejal nemško-armenski arheolog Hourig Sourouzian, ki vodi projekt restavriranja templja. Kot je poudaril, v nedeljo odkriti kip Amenhotepa III. sedaj po 3200 letih prvič ponovno spet stoji pokonci.

Kip so ponovno sestavili skupaj iz 89 velikih kosov in številnih manjših fragmentov. Težak je 110 ton. Amehotep III. ima na glavi krono Zgornjega Egipta. V vsaki roki drži papirusov zvitek, na katerem je zapisano njegovo ime.

Sredstva za restavriranje so v celoti prispevali zasebni donatorji.

Faraon Amenhotep III. (od 1386 do 1349 pr.n.št.) je nasledil kraljestvo, ki je segalo od Evfrata do Sudana. Kralj je postal pri 12 letih, s svojo materjo kot namestnico.