Slovenija 18.12.2014 11:12

Nekdanja tiskarna Mladinske knjige na Dunajski postala Mesto oblikovanja

Ljubljana, 18. decembra - V nekdanji tiskarni Mladinske knjige na Dunajski cesti bodo ob 19. uri odprli Mesto oblikovanja. To bo, kot pojasnjujejo v Zavodu Big, pop-up center za kreativno ekonomijo, mesto za nove poslovne priložnosti, razmisleke in vizije, izmenjave in sodelovanja, ideje in rešitve ter predstavitve novosti.

Maribor, Umetnostna galerija Maribor. Novinarska konferenca pred odprtjem razstave Silent Revolutions/ sodobno oblikovanje v Sloveniji. Stol, lesen stol. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Umetnostna galerija Maribor.
Novinarska konferenca pred odprtjem razstave Silent Revolutions/ sodobno oblikovanje v Sloveniji.
Stol, lesen stol.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Na podlagi interdisciplinarnega in medgeneracijskega dialoga ter družbene odgovornosti bo mesto oblikovanja vzpostavljalo sodelovanje med mladimi talenti in uveljavljenimi blagovnimi znamkami. V tem procesu bodo nastajale nove kreativne prakse in razvojni projekti. Z raznolikimi dogodki in razstavami pa bo Mesto oblikovanja problematiziralo sodobne družbene izzive.

V nekdanji tiskarni Mladinske knjige je Zavod Big v oktobru že pripravil Mesec oblikovanja. Z drevišnjim dogodkom bo zavod tudi spomnil na 15. obletnico izhajanja revije Hiše in 20. obletnico izhajanja revije Lesarski utrip.

Revija Hiše izhaja od leta 1999. Raziskuje prevladujoče arhitekturne trende ter odkriva vrhunske arhitekturne projekte, ki ustvarjajo kulturno identiteto grajenega prostora v zgodovinsko, geografsko, kulturno, socialno in gospodarsko raznolikih regijah Slovenije. Predstavlja tudi tuje arhitekturne prakse, saj želi bralce informirati o svetovnih trendih. V njej so objavljeni projekti družinskih hiš in interierjev, razmisleki o arhitekturi in intervjuji.

Revija Hiše se s paleto vsebin, ki posegajo tako po zgodovinskem izročilu kot po sodobni arhitekturi, svetovnih usmeritvah in napovedovanju tokov prihodnosti, poskuša približati širokemu krogu bralcev in v njih vzbuditi zanimanje in zavedanje za naš skupni prostor, je za STA pojasnil Ivan Ferjančič iz Zavoda Big.

Revija Lesarski utrip je trenutno edina strokovno informativna revija za lesarje v Sloveniji. Izhaja od leta 1994, njen namen je povezovanje in informiranje lesarjev o dogajanju v lesni industriji in obrti. Revija predstavlja nove tehnologije, materiale in orodja, poroča s sejmov, izobražuje ter predstavlja mnenja in zanimive ljudi.