Svet 19.12.2014 5:30

Dela italijanske renesanse na ogled v Moskvi

Moskva, 19. decembra - Puškinov muzej lepih umetnosti v Moskvi gosti razstavo del italijanske renesanse. Na postavitvi z naslovom Piero della Francesca in sodobniki - podobe Marije v renesančnem slikarstvu so na ogled štiri slike iz druge polovice 15. stoletja, ki jih povezuje naslovna tema.

Rusija, Moskva. Rusko glavno mesto Moskva. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Rusija, Moskva.
Rusko glavno mesto Moskva.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Poseben poudarek je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa na sliki Marija z otrokom in dvema angeloma, poznani tudi kot Madonna di Senigallia, poznem delu renesančnega mojstra Piera della Francesce iz leta 1474.

Umetnik, ki se je rodil v mestu Sansepolcro, je deloval v različnih mestih, omenjena slika pa je last Nacionalne galerije dežele Marke v Urbinu. Slika je bila umetniku pripisana leta 1854, na njej pa je upodobljena Marija z Jezusom. Marija ima spuščene veke, kot da bi vedela, kaj čaka Jezusa. Ta ima desnico dvignjeno v blagoslov. Za njima stoji angelski par.

Razstavljene so še slike Marija z otrokom Carla Crivellija, Marija s spečim detetom Cosima Ture in Marija z rdečimi kerubi Giovannija Bellinija.

Razstavo, ki bo na ogled do 22. februarja, je pripravilo italijansko veleposlaništvo v Moskvi, da bi z njo obeležilo predsedovanje Italije Svetu EU. "Italijansko renesanso smo izbrali zato, ker smo v preteklih letih ugotovili, da je ruskemu občinstvo zelo blizu," je po pisanju Anse dejal italijanski veleposlanik v Moskvi Cesare Ragaglini.